De vrije ruimte wel optimaal benutten

8 oktober 2015 | Door redactie

Veel ondernemingen maken niet volledig gebruik van de beschikbare vrije ruimte. Kijkt u daarom nog eens goed of u geen vrije ruimte onbenut laat, zodat u de komende maanden deze vrije ruimte nog optimaal kunt gebruiken en niet teveel loonheffingen afdraagt.

Ondernemingen met meer dan tien werknemers in dienst blijken maar liefst een half miljard van het budget uit de werkkostenregeling (WKR) niet te gebruiken. Per onderneming gaat het om 14% tot 18% van de vrije ruimte. Dit blijkt uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek (pdf) in opdracht van adviesbureau FiscFree.

Bij overschrijding betaalt u 80% eindheffing

Onder de WKR kunt u grotendeels zelf bepalen welke vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers u wilt aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte. Het is niet vreemd dat u voorzichtig bent bij het onderbrengen van vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte betalen u immers 80% eindheffing over het meerdere. Toch is te voorzichtig zijn ook niet per se handig: het is zonde als u een vergoeding of verstrekking tot het loon van de werknemer rekent en er dus werkgeverslasten over moet betalen, terwijl u deze ook voor alle partijen onbelast had kunnen uitdelen. 

Beschikbare vrije ruimte bepalen

Weet u zeker dat u de vrije ruimte van uw onderneming optimaal benut? Om daar achter te komen, moet u allereerst bepalen hoe groot de vrije ruimte precies is (tool). Daarna kunt u achter de schermen toetsen of u nog ruimte over heeft. Dit kan volgens verschillende methodes (tools). Blijkt uit de berekening dat u nog niet de volledige vrije ruimte benut, bekijk dan goed of u in de laatste maanden van dit jaar nog vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gepland heeft die u kunt onderbrengen in de vrije ruimte.