Evaluatie werkkostenregeling al in 2017?

21 november 2016 | Door redactie

Voordat de Tweede Kamer vóór het pakket Belastingplan 2017 stemde, werd een rijtje moties aangenomen. Eén van die moties verzoekt de regering om de evaluatie van de werkkostenregeling te vervroegen naar 2017.

Bij de verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 2015 werd afgesproken dat de regeling in 2018 geëvalueerd zou worden. In het bijzonder zou dan gekeken worden naar de toepassing van het noodzakelijkheidscriterium dat sinds 1 januari 2015 geldt voor gereedschap en ICT-apparatuur. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt deze evaluatie een jaar vervroegd.

WKR lastig werkbaar voor mkb

De WKR is ingevoerd om de fiscale behandeling van vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers eenvoudiger te maken voor de overheid en voor werkgevers. Volgens de Tweede Kamer zijn er echter signalen dat het alleen maar ingewikkelder is geworden en dat de WKR in elk geval voor het mkb lastig werkbaar is. Daarom heeft de Kamer bij de behandeling van de Prinsjesdagstukken een motie (pdf) aangenomen die om vervroeging van de evaluatie van de WKR verzoekt.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën volgt het oordeel van de Kamer voor deze motie. Hij ontraadt de motie niet, maar neemt hem ook niet zonder meer over.

Bijlagen bij dit bericht

Noodzakelijkheidscriterium
E-learning | VideoCollege 7 minuten