Evaluatie werkkostenregeling nu in uitvoering!

27 september 2017 | Door redactie

De evaluatie van de werkkostenregeling (WKR) wordt op dit moment uitgevoerd en niet pas in 2018. Dat blijkt uit een brief met de stand van zaken van moties en toezeggingen die demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën onlangs aan de Tweede Kamer stuurde.

De Tweede Kamer heeft eind 2016 bij de behandeling van het Belastingplan 2017 een motie aangenomen waarin stond dat de evaluatie van de WKR niet zoals gepland in 2018 moest plaatsvinden, maar in 2017. Staatssecretaris Wiebes heeft in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) met de stand van zaken van moties en toezeggingen laten weten dat hij die motie uitgevoerd heeft. In augustus heeft hij een onderzoeksbureau opdracht gegeven om de WKR te evalueren.

Noodzakelijkheidscriterium onder de loep

Bij de evaluatie wordt onder meer kritisch gekeken naar de werking van het noodzakelijkheidscriterium. De belangrijkste vraag is echter: is de fiscale behandeling van vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor werkgevers echt eenvoudiger geworden door de invoering van de WKR? Volgens de Tweede Kamer zijn er signalen dat dat in de praktijk niet het geval is. 

Bijlagen bij dit bericht

Noodzakelijkheidscriterium
E-learning | VideoCollege 7 minuten