Fiscale behandeling van broodjes bij een vergadering

18 mei 2022 | Door redactie

Als een werkgever bij een vergadering voor lekkere broodjes zorgt, geldt voor de broodjes mogelijk een gerichte vrijstelling. De vergadering moet dan wel duidelijk een zakelijk karakter hebben.

Nu er weer meer werknemers op kantoor werken, wordt het gemakkelijker om op de werkplek te vergaderen. Een werkgever kan dan bijvoorbeeld zorgen voor lekkere broodjes tijdens de lunch. Het is dan wel belangrijk dat hij deze lunch fiscaal goed behandelt. De regel is namelijk dat als een maaltijd een meer dan bijkomstig zakelijk karakter heeft, de vergoeding of verstrekking van de maaltijd gericht vrijgesteld is. Als een vergadering dus duidelijk een zakelijk karakter heeft, is er sprake van een zakelijke maaltijd. Voor een vergoeding of verstrekking van de broodjes geldt dan een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling. Een lunch op kantoor waarbij werknemers over het werk praten is over het algemeen niet meer dan bijkomstig zakelijk.

Keuze tussen vergoeden werkelijke kosten en normbedrag

Als een werkgever de broodjes tijdens een zakelijke maaltijd vergoedt, kan hij de werkelijke kosten ervan vergoeden. Maar hij mag ook aansluiten bij het normbedrag voor maaltijden in bedrijfskantines van € 3,35 per maaltijd. Het maakt daarbij niet uit waar de kosten voor de maaltijd zijn gemaakt. Zo kan de werkgever kant-en-klare (luxe) broodjes bij de bakker hebben gekocht. Maar de kosten kunnen ook gemaakt zijn in een supermarkt voor een maaltijd die een werknemer de volgende dag mee van huis neemt.

Bijlagen bij dit bericht

Onbelaste lunch smaakt beter
Verdiepingsartikel