Forfait werkkostenregeling in 2013 naar 1,6%

26 oktober 2011 | Door redactie

U heeft al vaker kunnen lezen dat het forfait van de werkkostenregeling met 0,1 procentpunt zal stijgen op het moment dat het uniform loonbegrip wordt ingevoerd. Uit de tussenevaluatie van de werkkostenregeling is echter gebleken dat het forfait op dat moment waarschijnlijk naar 1,6% van de fiscale loonsom zal stijgen.

In het bericht ‘Hoger forfait werkkostenregeling uitgesteld’ kon u vorig jaar al lezen dat het forfait van de werkkostenregeling door de invoering van het uniform loonbegrip zou stijgen van 1,4% naar 1,5% van de fiscale loonsom van uw onderneming. Het uitstel van de uniformering van het  loonbegrip tot 2013 – waarover u kon lezen in het bericht ‘Uniform loonbegrip jaartje uitgesteld’ – heeft er echter voor gezorgd dat u het voorlopig nog even met een forfait van 1,4% moet doen.

Forfait stijgt in 2013 naar 1,6%

Uit de tussenevaluatie (pdf) van de werkkostenregeling die staatssecretaris Weekers van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, bleek echter dat er voor het Belastingplan 2013 al rekening is gehouden met een extra stijging van het werkkostenforfait van 0,1 procentpunt. Bij de invoering van het uniform loonbegrip in 2013 zal het forfait dan stijgen van 1,4% naar 1,6% van de fiscale loonsom.

Alleen loon bij privévoordeel voor werknemer

Daarnaast geeft staatssecretaris in de tussenevaluatie een verduidelijking van het loonbegrip. Het was namelijk onduidelijk of er sprake was van loon als de werknemer geen privévoordeel had van een voorziening. De staatssecretaris benadrukt nu dat er niet alleen een verband tussen de voorziening en de dienstbetrekking moet zijn, maar ook een privévoordeel voor de werknemer. Is er geen privévoordeel, dan kan er ook nooit sprake zijn van belast loon.