In WKR kan parkeerplek thuis soms onbelast

27 mei 2011 | Door redactie

Een parkeerplaats voor de auto van de zaak kunt u van oudsher wel onbelast vergoeden als deze bij het werk is, maar niet als hij zich bij de woning van de werknemer bevindt. Onder de werkkostenregeling (WKR) werkt het echter anders: dan kunt u de parkeerplek bij de werknemer thuis soms wel onbelast vergoeden.

De oude regels voor parkeerkosten zijn duidelijk: u mag ze voor een auto van de zaak alleen onbelast vergoeden als het om een parkeerplaats bij de plaats van de werkzaamheden gaat. Dat kan dus op kantoor zijn, maar ook bij een klant. Parkeren bij de woning van de werknemer valt niet onbelast te vergoeden of verstrekken.

Parkeervergunning op kenteken

Zodra u overstapt op de werkkostenregeling gelden echter andere regels voor het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van parkeren bij de woning:

  • Als de werknemer een parkeervergunning op kenteken heeft die dus alleen bestemd is voor de auto van de zaak, kunt u de parkeervergunning altijd onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.
  • Als de werknemer een parkeervergunning op zijn naam heeft voor een parkeerplek bij zijn woning die andere auto’s ook (kunnen) gebruiken, is de vergoeding van de parkeervergunning belast loon voor de werknemer. U kunt er wel voor kiezen om dit loon onder te brengen in uw vrije ruimte van 1,4% van de fiscale loonsom, zodat het voor de werknemer alsnog onbelast is.
  • Als de werknemer een eigen garage heeft waar hij zijn auto van de zaak parkeert, mag u voor het gebruik daarvan een onbelaste vergoeding geven.

Deels ter beschikking van de werknemer

Deze regels lijken glashelder, maar kunnen in de praktijk nog voor de nodige administratieve complicaties zorgen. Als een werknemer zijn auto van de zaak thuis in zijn garage zet, kan hij er daarnaast immers nog wat spullen opslaan. Dat betekent dat deze garage gedeeltelijk ter beschikking van de werknemer blijft staan. In dat geval moet u een vergoeding voor het gebruik van de garage toch weer tot het loon van de werknemer rekenen, of onderbrengen in de vrije ruimte.
Het is nog niet duidelijk hoe u moet bewijzen dat u aan de voorwaarden voldoet om de garage thuis onbelast te vergoeden.