Internet op thuiswerkplek kan onder WKR

16 april 2015 | Door redactie

Werknemers die in aanmerking komen voor een internetaansluiting op de thuiswerkplek, mag u hiervoor een onbelaste vergoeding geven. Dit is mogelijk via de gerichte vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium.

Werknemers die geregeld thuiswerken, hebben voor dat werk vaak internet en telefoon nodig. Een internetverbinding kan onder het noodzakelijkheidscriterium vallen. Dat betekent dat deze kosten niet van de vrije ruimte snoepen. Voorwaarde is wel dat de werknemer de internetaansluiting nodig heeft voor zijn werk en hem ook daadwerkelijk gebruikt.

Noodzakelijkheidscriterium is niet altijd van toepassing

Het noodzakelijkheidscriterium geldt alleen voor gereedschappen, computers en mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Daar vallen printers, desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons, smartphones, simkaarten, dongels en dus ook abonnementen voor internet en mobiele telefonie en software onder.
Een vaste telefoonlijn valt niet onder het noodzakelijkheidscriterium. Als u de kosten van een vaste lijn op de thuiswerkplek vergoedt, moet u die bij de werknemer belasten of ten laste van de vrije ruimte brengen. U kunt de werknemer wel onbelast een mobiele telefoon geven die hij tijdens het thuiswerken kan gebruiken.

Een deel van de factuur onbelast vergoeden

Als een werknemer thuis internet, telefoon en televisie in één pakket heeft, moet u vaststellen welk deel van de factuur voor de internetaansluiting is. U kunt dit bijvoorbeeld doen door na te gaan wat de provider rekent voor een apart internetabonnement. Dat deel van de factuur mag u onbelast vergoeden. Vergoedt u het hele pakket, dan moet u de rest bij het loon van de werknemer of als eindheffingsloon belasten.