Internet op thuiswerkplek kan vaak onbelast

13 april 2015 | Door redactie

Als werknemers om thuis te kunnen werken een internetaansluiting nodig hebben, kunnen de kosten hiervan onder de gerichte vrijstelling van het noodzakelijkheidscriterium vallen. Voor de vergoeding van een vaste telefoonverbinding thuis geldt dit niet.

Werknemers die geregeld thuiswerken, hebben voor dat werk vaak internet en telefoon nodig. Een internetverbinding kan onder het noodzakelijkheidscriterium vallen. Dat betekent dat deze kosten niet van de vrije ruimte snoepen. Voorwaarde is wel dat de werknemer de internetaansluiting nodig heeft voor zijn werk en hem ook daadwerkelijk gebruikt.

Geen noodzakelijkheidscriterium voor vaste telefoonlijn

Het noodzakelijkheidscriterium geldt alleen voor gereedschappen, computers en mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Daar vallen printers, desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons, smartphones, simkaarten, dongels en dus ook abonnementen voor internet en mobiele telefonie en software onder.
Een vaste telefoonlijn valt niet onder het noodzakelijkheidscriterium. Als u de kosten van een vaste lijn op de thuiswerkplek vergoedt, moet u die bij de werknemer belasten of ten laste van de vrije ruimte brengen. U kunt de werknemer wel onbelast een mobiele telefoon geven die hij tijdens het thuiswerken kan gebruiken.

Factuur alles-in-één-pakket maar deels vergoeden

Als een werknemer thuis internet, telefoon en televisie in één pakket heeft, moet u vaststellen welk deel van de factuur voor de internetaansluiting is. U kunt dit bijvoorbeeld doen door na te gaan wat de provider rekent voor een apart internetabonnement. Dat deel van de factuur mag u onbelast vergoeden. Vergoedt u het hele pakket, dan moet u de rest bij het loon van de werknemer of als eindheffingsloon belasten.