Kosten VOG zijn belast onder de WKR

18 december 2014 | Door redactie

Vergoedt u de kosten voor de aanvraag van de Verklaring omtrent gedrag (VOG) van een werknemer, dan is er voor de werkkostenregeling (WKR) sprake van belast loon. Voor de vergoeding van deze kosten bestaat namelijk geen nihilwaardering of gerichte vrijstelling.

Onder de WKR is elke vergoeding of verstrekking in principe belast loon, maar er zijn uitzonderingen. Zo kan een bepaalde vergoeding of verstrekking (deels) onbelast blijven als er een nihilwaardering voor geldt of als deze is aan te wijzen als een gerichte vrijstelling. Deze voorzieningen vormen dan dus geen belast loon voor de werknemer en als werkgever hoeft u het ook niet in de vrije ruimte te laten vallen om het onbelast te houden. In de wetgeving van de WKR is specifiek benoemd om welke voorzieningen het gaat. De kosten voor het aanvragen van de VOG staan hier niet bij vermeld en zijn ook niet te scharen onder één van de genoemde nihilwaarderingen of gerichte vrijstellingen.

In de vrije ruimte

Als uw organisatie niet in aanmerking komt voor een gratis VOG en u de kosten daarom wilt vergoeden, zit er niets anders op dan het aan te wijzen als eindheffingsloon en het in de vrije ruimte te laten vallen. Op die manier hoeft u de kosten niet alsnog bij de werknemer te belasten. Overschrijdt u echter de vrije ruimte (in 2015 1,2% van de fiscale loonsom), dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het bovenstaande, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!