Loonheffing over parkeerplek in de WKR

10 november 2014 | Door redactie

Per 1 januari 2015 moet uw onderneming mogelijk loonheffingen gaan inhouden over het bedrag dat u aan huur betaalt voor de parkeerplaatsen van werknemers. Dit is één van de gevolgen van de werkkostenregeling (WKR). Onlangs maakte een woordvoerder van het ministerie van Financiën dit bekend.

In het bericht Vergoedingen en verstrekkingen in de WKR kon u al lezen dat de vrije ruimte van de WKR per 2015 bestaat uit 1,2% van de fiscale loonsom. Hier moet u in uw administratie rekening mee houden als uw onderneming een parkeerplaats voor de privéauto van de werknemer huurt. De Belastingdienst beschouwt parkeerruimte die elders wordt gehuurd namelijk als loon. Dit geldt dus niet voor leaseauto’s.

Voorkom een nieuwe kostenpost met eigen parkeerplaatsen

Als u door de huur van de parkeerplaatsen de vrije ruimte van 1,2% van de totale fiscale loonsom overschrijdt, moet uw onderneming 80% loonheffingen betalen over het meerdere. U kunt deze ‘parkeertaks’ voorkomen door, als u die mogelijkheid heeft, een eigen parkeergelegenheid bij uw onderneming aan te leggen. Binnen de werkkostenregeling geldt namelijk een nihilwaardering voor eigen parkeerplaatsen, waar u arboverantwoordelijkheid voor heeft, van uw onderneming. Hierover kon u al lezen in het bericht Meer duidelijkheid over aanpassingen WKR.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!