Nieuw normbedrag voor zakelijke consumpties

Het normbedrag voor het vergoeden van consumpties op de werkplek aan werknemers gaat in 2012 omhoog naar € 3,25 per week of € 0,65 per dag. Is uw onderneming al overgestapt naar de werkkostenregeling (WKR), dan kunt u een vergoeding voor consumpties onderbrengen in de vrije ruimte. Het verstrekken van kleine versnaperingen tijdens het werk blijft onder beide regelingen onbelast.

22 december 2011 | Door redactie

Eerder kon u in het bericht ‘Nieuwe normbedragen voor maaltijd op het werk’ al lezen dat er in 2012 nieuwe normbedragen komen voor maaltijden. Maar ook voor consumpties op het werk verandert het normbedrag. U moet hierbij letten op het onderscheid tussen vergoeden en verstrekken en de omstandigheden waarin de consumpties worden uitgedeeld.

Onbelast verstrekken, normbedrag voor vergoeden

Als u gebruikmaakt van de oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen mag u kleine consumpties op de werkplek, zoals koffie, thee, gebak en fruit onbelast verstrekken. Als u een onbelaste vergoeding wilt geven voor consumpties, geldt een normbedrag. In 2012 zijn de nieuwe normbedragen € 3,25 per week of € 0,65 per dag. Dit is het maximumbedrag dat u zonder nader bewijs onbelast aan werknemers kunt geven voor consumpties op de werkplek. U mag deze vergoeding alleen geven zolang u op de werkplek niet ook consumpties gratis of tegen kostprijs aanbiedt. Consumpties tijdens lunchtijd mogen alleen onbelast blijven als u diezelfde consumpties ook onder werktijd vergoedt of verstrekt.

Bij de WKR is een vergoeding altijd loon

Is uw onderneming al overgestapt op de werkkostenregeling, dan maakt het niet uit of u de consumpties tijdens werktijd verstrekt of niet. Ze mogen hoe dan ook onbelast blijven. Een vergoeding voor deze consumpties is altijd loon. U kunt dit belasten bij de werknemer of onderbrengen in de vrije ruimte. Er geldt hiervoor geen normbedrag.