Ongebruikelijke vergoeding is loon werknemer

14 augustus 2015 | Door redactie

Vergoedingen en verstrekkingen die buiten het gebruikelijkheidscriterium vallen, mag u niet in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen. U moet ongebruikelijke vergoedingen altijd als loon bij de werknemer verwerken.

Gewoonlijk laat de werkkostenregeling uw onderneming de keus: u kunt belaste vergoedingen en verstrekkingen als loon bij de werknemers verwerken of ten laste van de vrije ruimte brengen. Soms is één van deze manieren van verwerken echter verplicht. Zo moet u ongebruikelijke vergoedingen en verstrekkingen altijd als belast loon voor de werknemer behandelen. De vrije ruimte is alleen bedoeld voor vergoedingen en verstrekkingen die niet meer dan 30% afwijken van wat gangbaar is in vergelijkbare omstandigheden.

Gebruikelijkheidstoets voorkomt misbruik vrije ruimte

Deze gebruikelijkheidstoets is in het leven geroepen om te voorkomen dat u een groot deel van de vrije ruimte van uw onderneming aan een buitenissige vergoeding aan één werknemer spendeert. Of vergoedingen of verstrekkingen gebruikelijk zijn, hangt onder andere af van de hoogte, het soort en de waarde van de vergoedingen en verstrekkingen en wie ze precies ontvangen.
Bij twijfel of een vergoeding of verstrekking al dan niet gebruikelijk is, moet u alle vergoedingen en verstrekkingen in uw onderneming op gebruikelijkheid toetsen. Daarnaast moet u in de loop van het kalenderjaar het totaal van alle vergoedingen en verstrekkingen aan een werknemer beoordelen. Is uw conclusie dat dit totaal meer dan 30% ongebruikelijk is, dan moet u het bovenmatige bedrag als loon bij de betreffende werknemer verwerken.