Paasgeschenk onbelast aan werknemers geven

27 maart 2015 | Door redactie

Als uw onderneming ter ere van Pasen chocolade-eieren wil uitdelen aan het personeel, is het belangrijk dat u weet hoe u die tegenwoordig fiscaal moet behandelen. Ze hoeven namelijk niet altijd ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling te komen.

Onder de werkkostenregeling geldt dat elke verstrekking aan personeel in principe loon vormt. U kunt de waarde ervan bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten of u kunt de verstrekking als eindheffingsloon aanwijzen. In het laatste geval snoept hij meestal van de vrije ruimte. In het geval van een paasgeschenk zult u de werknemer niet zelf voor de loonbelasting willen laten opdraaien. U wijst zo’n geschenk dus aan als eindheffingsloon.

Andere regels bij freelancers en uitzendkrachten

Koopt u voor elke werknemer een luxe paashaas van € 10, dan moet u al die tientjes in de vrije ruimte onderbrengen. Laat u ook uitzendkrachten en freelancers meegenieten, dan valt dit buiten de werkkostenregeling. Deze krachten ontvangen immers geen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking van uw onderneming. Als u de eindheffing voor hen netjes wilt regelen, moet u over de totale waarde van de paasgeschenken aan niet-werknemers 45% eindheffing afdragen. U moet de ontvangers ook laten weten dat u dit heeft gedaan.

Gemeenschappelijke schaal paaseieren is onbelast

U kunt er ook voor kiezen om niet voor elk personeelslid een apart paasgeschenk te kopen, maar een grote schaal paaseieren op de tafel in de kantine te zetten voor algemeen gebruik. In dat geval blijft de vrije ruimte ongemoeid. Er is dan sprake van een consumptie op de werkplek, en daarvoor geldt onder de WKR een nihilwaardering.