Personeelsuitje ook buiten de werkplek onbelast

6 maart 2015 | Door redactie

Het ziet ernaar uit dat de Belastingdienst de regels voor personeelsuitjes onder de werkkostenregeling (WKR) gaat versoepelen. Als een personeelsfeest of -uitje in het kader van de dienstbetrekking plaatsvindt, zal hiervoor namelijk een gerichte vrijstelling gaan gelden. Hierdoor snoepen de kosten van een personeelsuitje minder van de vrije ruimte van uw organisatie.

Voor de fiscale behandeling van consumpties tijdens een personeelsfeest of -uitje maakt het onder de WKR nu nog uit of het feestje plaatsvindt op de werkplek of buiten de deur. Voor hapjes en drankjes op de werkplek geldt namelijk een nihilwaardering, waardoor u bij een feestje op de werkvloer de kosten voor eten en drinken niet in de vrije ruimte hoeft te laten vallen. Maar zodra u in het kader van een personeelsuitje buiten de werkplek eet en drinkt, moet u de kosten hiervoor wel ten laste van de vrije ruimte brengen. 

Kosten zijn een gerichte vrijstelling

De Belastingdienst gaat deze regels waarschijnlijk soepeler interpreteren, waardoor u de kosten van een personeelsuitje kunt scharen onder de gerichte vrijstelling voor reiskosten en kosten van tijdelijk verblijf voor de dienstbetrekking. Dit betekent dat de reiskosten van en naar het uitje niet van de vrije ruimte snoepen en een eventuele overnachting ook niet. Ook de hapjes en drankjes en maaltijden tijdens zo'n evenement hoeft u niet ten laste van de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom van uw organisatie te brengen. 

U moet de kosten splitsen

Gaat u als onderdeel van de personeelsdag met de werknemers paintballen, salsadansen, cocktails mixen of karten, dan zijn de kosten hiervan wel belast loon. Die moet u dus bij het loon van de werknemer tellen of onderbrengen in de vrije ruimte. Bij deze onderdelen staat het amusement namelijk centraal. Onderdelen van de personeelsdag die voornamelijk een zakelijk karakter hebben – zoals een studie-ochtend of strategiebespreking – kunnen onder de gerichte vrijstelling voor cursussen en congressen vallen. Het is dus zaak om van de kosten van uw personeelsdagen gesplitste facturen in uw administratie te bewaren. Zo is van de kosten die u als eindheffingsloon heeft aangewezen altijd duidelijk welk deel u uiteindelijk ook daadwerkelijk ten laste van de vrije ruimte laat komen.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!