Premie bestuurdersverzekering belast in WKR

18 maart 2015 | Door redactie

Er bestaat geen gerichte vrijstelling voor de vergoeding die uw organisatie aan u als bestuurder geeft voor een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering onder de werkkostenregeling (WKR). Er is dan dus sprake van belast loon.

Om de financiële schade bij aansprakelijkheid voor uzelf als bestuurder en voor uw organisatie te beperken, kunt u een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Vaak is dit onderdeel van uw arbeidsvoorwaarden. Uw organisatie zal de premie voor de verzekering dan dus voor u betalen. De betaling van zo’n verzekering wordt gezien als vergoeding en deze vergoeding is onderdeel van uw loon. Er bestaat onder de WKR namelijk geen gerichte vrijstelling voor deze vergoeding. Dit blijkt uit antwoorden van de fiscus op veelgestelde vragen over de WKR, die tijdens de Intermediairdagen 2014 zijn behandeld. 

Aanwijzen als eindheffingsloon

Als uw organisatie de premie betaalt voor een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, moet zij deze dus bij uw loon rekenen of aanwijzen als eindheffingsloon. In het laatste geval valt de vergoeding voor de premie in de vrije ruimte van de WKR (1,2% van de fiscale loonsom) en blijft het onbelast, zowel voor u als voor de organisatie. Alleen als de vergoeding de vrije ruimte overschrijdt, moet uw organisatie 80% eindheffing afdragen. 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!