Ruim een derde werkgevers geeft thuiswerkvergoeding

13 december 2021 | Door redactie

Bijna alle werkgevers geven een reiskostenvergoeding (91%) aan werknemers. In ruim een derde van de organisaties wordt een thuiswerkvergoeding aangeboden (37%). Dit blijkt uit recent onderzoek van Rendement Uitgeverij.

In opdracht van Rendement Uitgeverij deed onderzoeksbureau Motivaction onderzoek naar beloningen bij organisaties. In totaal namen 965 respondenten deel aan het onderzoek. Op de vraag welke vergoedingen de organisatie kent, kwamen de volgende antwoorden naar voren:

Het onderzoek wijst ook uit dat bij kleinere organisaties, met minder dan 50 werknemers, er minder vaak vergoedingen worden aangeboden dan in grotere organisaties. 

Kleine meerderheid verwacht geen thuiswerkvergoeding aan te gaan bieden

Per 2022 geldt onder voorwaarden een gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding (infographic) in de werkkostenregeling (WKR). Een kleine meerderheid van de organisaties uit het onderzoek die nu geen thuiswerkvergoeding aanbiedt, verwacht dat in de toekomst ook niet te gaan doen (53%). Opvallend is dat personen met een HR-functie vaker verwachten dat hun organisatie in de toekomst een thuiswerkvergoeding zal gaan aanbieden (39%) dan werknemers met een andere functie (24%). En daarbij verwachten grotere organisaties met 250 werknemers of meer ook vaker een thuiswerkvergoeding aan te gaan bieden (47%) dan kleinere organisaties met 0 tot 50 werknemers (18%). 

Organisaties geven thuiswerkvergoeding van € 1 tot € 2 per dag

Uit het onderzoek van Rendement Uitgeverij blijkt dat bij ongeveer de helft van de organisaties (52%) die een thuiswerkvergoeding geeft of verwachten te gaan geven, deze € 1 tot € 2 bedraagt. Bij bijna een derde van de organisaties (31%) is deze tussen de € 2 en € 3. Slechts één op de twintig organisaties geeft een thuiswerkvergoeding van meer € 3 of meer per dag, of verwacht dit te gaan geven. Werknemers van de salarisadministratie geven vaker aan dat de vergoeding € 2 tot € 3 is (42%). Directieleden geven juist vaker aan dat het gaat (of zal gaan) om € 3 of meer (14%).