Tablet onbelast vergoeden bij noodzakelijkheid

10 april 2013 | Door redactie

Mogelijk kunt u in de toekomst gemakkelijker een tablet onbelast aan werknemers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Het maakt dan namelijk niet meer uit of zij de tablet voor minstens 90% zakelijk gebruiken.

In het bericht ‘Geef vóór 17 mei uw mening over de WKR’ heeft u al kunnen lezen dat de ministers graag uw mening over het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium willen weten. Dit criterium betekent dat u de zaken die uw werknemers nodig hebben voor hun werk bij toepassing van de werkkostenregeling volledig onbelast mag vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Het privégebruik doet er dan niet meer toe.

Grootte scherm bepaalt nu fiscale regels

Als dit noodzakelijkheidscriterium een feit wordt, kunt u in de toekomst ook een tablet makkelijker onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. In de berichten ‘Ook rechter vindt een iPad een computer’ en ‘Helderheid over vergoeding smartphone en iPad’ kon u al lezen dat het vergoeden van mobiele telefoons, tablets en computers nu geen simpele opgave is.
Volgens de Belastingdienst is de tablet een computer en daarom mag u deze onder de werkkostenregeling (WKR) alleen belastingvrij ter beschikking stellen als de werknemer de tablet voor 90% of meer zakelijk gebruikt. Een smartphone mag u echter al vrij ter beschikking stellen bij meer dan 10% zakelijk gebruik. Vergoeding of verstrekking van de tablet of smartphone is onder de WKR op dit moment altijd belast loon. U kunt dit wel in de vrije ruimte onderbrengen.

Tablet voor een papierloze vergadering

Staatssecretaris Weekers van Financiën vindt dat dit soort regels niet af moeten hangen van de grootte van het scherm. Weekers geeft dan ook in de onlangs verschenen verkenning werkkostenregeling enkele mogelijkheden aan, waarvan de invoering van een noodzakelijkheidscriterium er één is.
Hierdoor kunt u straks een tablet onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen als werknemers deze nodig hebben voor de uitvoering van hun werk. Bijvoorbeeld, als uw onderneming papierloos wil vergaderen of als u vertegenwoordigers in dienst heeft die veel onderweg zijn.