Werkgevers mogen de mondkapjes die werknemers verplicht moeten dragen in het openbaar vervoer onbelast vergoeden of verstrekken. Dat heeft de Belastingdienst bekendgemaakt op zijn website.
Werkgevers mogen mondkapjes onbelast vergoeden of verstrekken aan werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk reizen. Dat meldt de Belastingdienst op zijn website. Vanwege het coronavirus moet iedereen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. De kosten van de mondkapjes horen daardoor tot het werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder een mondkapje op met het openbaar vervoer mogen reizen.
De vergoedingen voor de mondkapjes voor gebruik in het openbaar vervoer zijn gericht vrijgesteld. Een gerichte vrijstelling gaat niet ten koste van de vrije ruimte onder de werkkostenregeling als de werkgever aan de voorwaarden voor deze vrijstelling voldoet. Deze vergoeding of verstrekking moet nog wel worden aangewezen als eindheffingsloon. Maar als de werkgever aan de voorwaarden van de gerichte vrijstelling voldoet, gaat de Belastingdienst er van uit dat de werkgever dat heeft gedaan. Lees meer over gerichte vrijstellingen in het Handboek Loonheffingen 2020 (tool).
Vanaf 25 mei tot en met in ieder geval 1 september hoeft er ook geen BTW te worden betaald voor mondkapjes die in Nederland worden gekocht. De Belastingdienst laat weten dat organisaties die mondkapjes verkopen, de voorbelasting kunnen blijven aftrekken. De regelgeving daarover wordt op dit moment uitgewerkt. Het is in elk geval de bedoeling dat de mondkapjes hierdoor goedkoper worden voor consumenten.