Vrije ruimte werkkostenregeling naar 2,1%

31 mei 2012 | Door redactie

In het Lenteakkoord is aangegeven dat de forfaitaire ruimte van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2014 verhoogd wordt naar 2,1% van de fiscale loonsom. Deze ruimte mag u gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers. Volgend jaar, in 2013, stijgt de vrije ruimte van 1,4% naar 1,6%.

Uit een eerdere tussenevaluatie van de WKR bleek dat veel werkgevers de vrije ruimte te krap vinden. Vanwege de invoering van de Wet uniform loonbegrip zou de vrije ruimte in 2013 stijgen naar 1,5%, wat later werd aangevuld met 0,1%. De verdere verruiming van het forfait in de WKR in 2014 is bedoeld ter compensatie van de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding per 2013. Komen de totale vergoedingen en verstrekkingen boven de grens van uw vrije ruimte uit, dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere. 

Tot 2014 kunt u nog kiezen

Vanaf 1 januari 2014 moet u verplicht overstappen op de WKR. Tot die tijd mag u ervoor kiezen om gebruik te blijven maken van het oude regime van vergoedingen en verstrekkingen. Let wel, dat als u eenmaal een keuze heeft gemaakt, kunt u halverwege het jaar niet meer terugkomen op uw besluit. De keuze die u maakt, moet blijken uit uw administratie.