Werkgever mag ventilator voor thuis onbelast uitdelen

Terwijl de mussen van het dak vallen, blijft het overheidsadvies om zo veel mogelijk thuis te werken. Voor de werkgever is het mogelijk om een ventilator onbelast aan de thuiswerkende werknemer te vergoeden, verstrekken of ter beschikking te stellen.

25 juni 2020 | Door redactie

Nu de eerste tropische dag van dit jaar een feit is en er meer worden verwacht, zitten werknemers die thuis aan het werk zijn vaak in een warme werkruimte. Lang niet iedereen heeft verkoeling op de werkplek. De werkkostenregeling biedt de werkgever de mogelijkheid om een ventilator onbelast aan de werknemer te vergoeden, verstrekken of ter beschikking te stellen, door deze aan te wijzen als eindheffingsloon en in de vrije ruimte te stoppen. Niet alleen blijft de ventilator voor de werknemer onbelast, maar de werkgever betaalt er – zolang hij de vrije ruimte niet overschrijdt – ook geen werkgeverslasten over en dat scheelt gemiddeld zo'n 23,5%. 

Meer vrije ruimte sinds 1 januari

Sinds 1 januari van dit jaar geldt er een nieuwe systematiek voor de vrije ruimte: over het eerste deel van de loonsom van uw onderneming (tot en met €400.000) geldt een verhoogd percentage van 1,7%. Over de rest is de vrije ruimte de ‘oude’ 1,2%. De coronacrisis heeft daar opnieuw verandering in gebracht: het kabinet heeft besloten om alleen voor dit jaar de vrije ruimte te verhogen naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom.

Schat de loonsom opnieuw in

Bij het berekenen van de vrije ruimte doet de werkgever er goed aan om rekening te houden met het feit dat de loonsom van zijn organisatie door de coronacrisis weleens flink lager kan uitvallen dan waarop hij gerekend had. Het is dus zaak goed op te letten en niet ‘gewoon’ in de oude berekening van de vrije ruimte 3% in te vullen op de plek waar eerst 1,7% stond. De werkgever kan in plaats daarvan beter eerst inschatten hoe hoog de loonsom dit jaar ongeveer zal zijn en daarop een nieuwe berekening loslaten.

Bijlagen bij dit bericht