Werkgevers laten kansen liggen in WKR

8 oktober 2015 | Door redactie

Werkgevers laten bij toepassing van de werkkostenregeling (WKR) de mogelijkheid schieten om hun vrije ruimte volledig te benutten. Dit komt onder meer omdat ze bang zijn het budget te overschrijden.

Werkgevers met meer dan tien werknemers blijken maar liefst een half miljard van het budget uit de WKR niet te gebruiken. Per organisatie gaat het om 14% tot 18% van de vrije ruimte (die dit jaar 1,2% van de fiscale loonsom bedraagt). Dat blijkt uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek (pdf) in opdracht van adviesbureau FiscFree. Onder de WKR kan uw organisatie grotendeels zelf bepalen welke vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers u wilt aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte.

Voorzichtigheid vanwege 80% eindheffing

Het is niet vreemd als uw organisatie voorzichtig is bij het onderbrengen van vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt u immers 80% eindheffing over het meerdere. Toch is te voorzichtig zijn ook niet per se handig: het is zonde als u een vergoeding of verstrekking tot het loon van de werknemer rekent en er dus werkgeverslasten over moet betalen, terwijl u deze ook voor alle partijen onbelast had kunnen uitdelen.

Rendement.nl helpt u bij uw berekening

Om te achterhalen of uw organisatie de vrije ruimte optimaal benut, moet u allereerst bepalen hoe groot de vrije ruimte precies is (tool). Daarna kunt u achter de schermen toetsen of u nog ruimte over heeft. Dat kan volgens verschillende methodes (tools). Blijkt uit de berekening dat u nog niet de volledige vrije ruimte benut, bekijk dan of u in de laatste maanden van dit jaar nog vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gepland heeft die u kunt onderbrengen in de vrije ruimte.