Snel aan de slag met de fiscale kant van geschenken en feesten

Bij geschenken en feesten van uw onderneming aan werknemers en andere zakenrelaties komen allerlei fiscale regels om de hoek kijken. Voor werknemers vormen dit soort voordeeltjes in principe loon, andere relaties krijgen met de inkomstenbelasting te maken. Ook voor de BTW rond zakelijke geschenken en andere feestelijkheden gelden specifieke regels. U vindt alle belangrijke bijzonderheden in deze toolbox.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met de fiscale kant van geschenken en feesten

    De belastingregels voor zakelijke feestelijkheden verzameld

    In de meeste organisaties worden van tijd tot tijd feestjes georganiseerd. Da's goed voor de werksfeer en het teamgevoel. Ook het uitdelen van geschenken aan werknemers en andere relaties is in veel organisaties standaard. Voor al deze feestelijkheden moet de werkgever in de buidel tasten, maar natuurlijk niet dieper dan noodzakelijk is.

    Bij het kiezen van geschenken en het organiseren van een feest of bedrijfsuitje is het goed om de fiscale regels in het achterhoofd te houden. Zo kan een verjaardagscadeau aan werknemers alleen onbelast blijven tot een waarde van € 25 en zijn consumpties op personeelsfeestjes fiscaal gunstiger als het feest op de werkplek plaatsvindt. Het besluit uitsluiting aftrek van voorbelasting (BUA) stelt eisen aan de behandeling van relatiegeschenken in de BTW.

    In deze toolbox zijn de fiscale regels voor geschenken, feesten en uitjes voor medewerkers en relaties gebundeld. Uw organisatie betaalt zo nooit meer belasting dan strikt noodzakelijk!

  • 2

    Zakelijke geschenken

    Geschenken van de werkgever

    Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-11-2023

    De fiscale regels bij geschenken aan werknemers en niet-werknemers vindt u in deze checklist.


    Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk

    Toolbox Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 07-01-2023

    Feestdagen zijn – zelfs nu dagelijks naar kantoor gaan niet meer de norm is  – voor veel werknemers een welkome onderbreking van het dagelijkse werk. Voor werkgevers zijn feestdagen echter maar al te vaak een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat binnen een organisatie geregeld moet worden met betrekking tot feestdagen. Deze toolbox zet alle fiscale, administratieve en praktische aandachtspunten overzichtelijk onder elkaar.


  • 3

    Geschenken in de loonheffingen

    Een geschenk voor werknemers regelen

    Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 04-12-2024

    Een geschenk aan werknemers kan meestal niet onbelast blijven. Asha Stuivenwold vertelt u de regels in 1 minuut.


    Mag ik mijn werknemers onbelast een verjaardagscadeau geven?

    Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 09-05-2022

    Ik wil mijn werknemers een presentje geven voor bijvoorbeeld een verjaardag. Mag dat onbelast of moet ik dit aanmerken als loon in natura?


    Geschenkenregeling

    Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 01-03-2022

    Door gebruik te maken van de kleinegeschenkenregeling kunt u onbelast een kleine attentie aan uw werknemers geven zonder dat de kosten hiervan ten lasten komen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dat is in elk geval zo als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan.


    Onbelaste jubileumuitkering niet te vroeg uitkeren!

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 13-01-2022

    Werkgevers kunnen werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn, pas na het jubileum belonen met een belastingvrije diensttijduitkering.


    Een diensttijduitkering uitbetalen

    Tool Beloning Publicatiedatum: 16-09-2024

    Deze tool biedt een stappenplan om na te gaan of er sprake is van een vrijgestelde diensttijduitkering.


    Geschenk op Valentijnsdag onbelast uitdelen

    Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 12-02-2024

    Als een werkgever op Valentijnsdag rode rozen of chocoladeharten wil uitdelen aan de werknemers, moet hij de waarde van die geschenken op de juiste manier verwerken in de administratie. Deze geschenken hoeven echter niet altijd ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling te komen.


    Juiste fiscale verwerking van het kerstpakket

    Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 13-12-2022

    Als een werkgever aan zijn werknemers een kerstpakket uitdeelt, moet hij de waarde op de juiste manier opnemen in de aangifte loonheffingen.


    Mogelijkheden van onbelaste verstrekkingen aan arbeidskrachten

    Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 22-12-2021

    Uw werknemers zullen ongetwijfeld weleens een geschenk van uw organisatie ontvangen, net zoals andere aan uw onderneming verbonden arbeidskrachten of zakenrelaties. U wilt hen dan uiteraard niet met het betalen van belasting hierover opzadelen. Maar welke mogelijkheden heeft u precies voor het geven van onbelaste cadeaus?


  • 4

    Zakelijke feestjes in de loonheffingen

    Kosten voor een personeelsfeest correct verwerken

    Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 27-10-2022

    Met deze tool kunt u nagaan wat de gevolgen voor fiscale behandeling zijn bij een personeelsfeest op kantoor of op een externe locatie.


    De fiscale regels als Sinterklaas langskomt op de zaak

    Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 17-11-2022

    De regels van een sinterklaasfeest voor de werknemers en hun familie zijn best ingewikkeld. De redactie van Rendement legt de regels uit.


    De kosten van een barbecue in de aangifte loonheffingen

    Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 10-07-2024

    In de zomer kan het gezellig (en smakelijk) zijn om een barbecue te organiseren voor de werknemers. Wat de gevolgen van de barbecue en de rest van het feest zijn voor de aangifte loonheffingen, hangt af van de locatie van het feest.


  • 5

    Bedrijfsuitjes in de loonheffingen

    Bedrijfsuitje: belast of onbelast?

    Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 04-04-2023

    Of een werkgever bij een bedrijfsuitje de gerichte vrijstellingen voor de diverse onderdelen kan toepassen, is afhankelijk van het karakter van het uitje.


    Fiscale regels en aansprakelijkheid bij een bedrijfsuitje

    Verdiepingsartikel Arbeidsrecht Publicatiedatum: 05-04-2024

    Paintballen, een escaperoom uitspelen, samen schapen drijven, schilderen als Bob Ross of helemaal losgaan met de karaokeset: bedrijfsuitjes zijn vaak een ‘cadeautje’ aan de hardwerkende werknemers. En omdat het vaak ook nog saamhorigheid en teambuilding oplevert, is het ook een goede investering. Maar hoe verwerkt uw organisatie dit fiscaal en hoe gaat u verstandig om met uw aansprakelijkheid als werkgever?


  • 6

    Etentje met zakenrelatie goed regelen

    Zakelijk diner onbelast vergoeden

    Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-11-2024

    Als een werknemer gaat dineren met een zakelijke relatie en een collega voor de gezelligheid aanschuift, kan uw organisatie de kosten van dat diner achteraf voor haar rekening nemen. Daarvoor moet de rekening die de werknemer heeft betaald, gesplitst worden in drie onderdelen. Doet de werkgever dat op de juiste manier, dan kan de hele vergoeding onbelast blijven.


    Wanneer kan een zakelijke maaltijd onbelast blijven?

    Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 14-07-2021

    Als werknemers op kosten van de zaak ontbijten, lunchen of dineren, kunnen die kosten lang niet altijd onbelast blijven onder de WKR. Dat kan alleen als de betreffende maaltijd onderdeel is van tijdelijke verblijfskosten of als er sprake is van een meer dan bijkomstig zakelijk belang. In alle andere gevallen moet u een (norm)bedrag als belast loon verwerken.


    Zorg voor goede onderbouwing extra eten en drinken!

    Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 28-11-2024

    Voor de aankomende feestmaand is de kans groot dat er in veel ondernemingen meer kosten aan drank en eten worden uitgegeven dan in de andere maanden van het jaar. Denk aan sinterklaas en het kerstfeest. De Belastingdienst kijkt zeer kritisch naar deze opgevoerde kosten. Twijfelt de fiscus aan de zakelijkheid ervan, dan moet de ondernemer die zakelijkheid aannemelijk maken. Zorg dus voor een goede onderbouwing!


  • 7

    BTW bij zakelijke geschenken en feesten

    BTW betalen bij een bedrijfsfeestje

    Tool Aangifte BTW Publicatiedatum: 07-03-2024

    Voor ondernemingen is de BTW aftrekbaar. Maar bij een personeelsfeest gelden er uitsluitingen voor de BTW-aftrek. Hoe zit dit?


    BTW en geschenken geven, houd rekening met BUA!

    Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 12-12-2023

    Aan het eind van het jaar is het natuurlijk leuk en ook vaak gebruikelijk om uw werknemers en relaties een geschenk te geven om uw waardering voor hen te uiten. De BTW die hierbij om de hoek komt kijken mag echter niet altijd door u worden afgetrokken. Voor relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen geldt namelijk het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Dit besluit stelt voorwaarden aan het wel of niet mogen aftrekken van de BTW op geschenken. Hoe werkt dit?


    Is de BTW van een afdelingsuitje fiscaal aftrekbaar?

    Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 02-12-2024

    Is het mogelijk dat wij de BTW van ons afdelingsuitje (exclusief eten en drinken) kunnen aftrekken voor de BTW?


  • 8

    De ethische kant van zakelijke geschenken en feesten

    Relatiegeschenken aannemen

    Infographic Relatiebeheer Publicatiedatum: 15-08-2019

    Alledaagse relatiegeschenken zoals wijn, bloemen of een cadeaubon zijn bedankjes en de meeste organisaties doen hier niet moeilijk over. Sommige giften hebben een opvallend prijskaartje en staan dan ook op de zwarte lijst − denk aan goud, juwelen, reisjes naar Tahiti of geld. Maar wat te doen met twijfelgevallen, zoals een etentje of concertkaartje? En giften zonder enige aanleiding?


    Grenzen aan het weggeven of aannemen van relatiegeschenken

    Verdiepingsartikel Relatiebeheer Publicatiedatum: 23-07-2024

    Aan het eind van het jaar is het bij veel organisaties weer tijd om relaties te bedanken voor de prettige samenwerking. Vaak gebeurt dit met een relatiegeschenk. Een cadeautje van een klant of leverancier is natuurlijk leuk, maar niet altijd wenselijk. Een te duur geschenk kan uw organisatie namelijk een negatief imago opleveren. Daarom is het goed om vast te leggen hoe werknemers moeten omgaan met relatiegeschenken. Waar moet u dan aan denken?