Snel aan de slag met vergoedingen en verstrekkingen
Als uw onderneming kosten van werknemers voor haar rekening wil nemen, kan dat niet zomaar zonder fiscale gevolgen. Voor vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers gelden de regels van de werkkostenregeling (WKR).
De fiscale behandeling van elke vergoeding of verstrekking hangt af van de aard en hoogte ervan én van de omstandigheden. Slaat uw organisatie de plank mis, dan kan dat leiden tot flinke boetes en naheffingen. Deze toolbox zet voor veel gangbare vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen de regels op een rijtje.
-
1
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
Snel aan de slag met vergoedingen en verstrekkingen
De correcte fiscale behandeling van zakelijke kosten van werknemers
Vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vormen in principe loon, maar soms zijn ze onder voorwaarden geen (belast) loon of in onbelast loon om te zetten door gebruik van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Met behulp van deze toolbox zorgt u ervoor dat uw onderneming zakelijke kosten correct behandelt. Zo voorkomt u ongewenste naheffingen en boetes.
-
2
Vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers
Vergoeden en verstrekken is nooit zonder gevolgen
Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 20-02-2023
Als een werkgever voorzieningen aan werknemers wil uitdelen, kan dat niet zomaar zonder fiscale gevolgen. De regels voor vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen staan in de werkkostenregeling (WKR). Niet voor elke voorziening gelden dezelfde regels. Past de werkgever de verkeerde regels toe, dan kan hem dat duur komen te staan.
De werkkostenregeling toepassen in acht stappen
Toolbox Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 19-07-2024
De werkkostenregeling (WKR) geeft werkgevers de mogelijkheid om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven zonder dat daar loonheffingen over berekend hoeven te worden. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden. Met deze toolbox volgt u de juiste stappen.
Gangbare vergoedingen en verstrekkingen
Tabel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum 02-01-2025
Vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vormen in principe loon, maar soms zijn ze onder voorwaarden geen (belast) loon of in onbelast loon om te zetten door gebruik van de vrije ruimte. In dit overzicht vindt u terug hoe gangbare vergoedingen en verstrekkingen voor de loonheffingen kwalificeren.
-
3
Vergoedingen en verstrekkingen bij reis en verblijf
Zo behandelt u de reiskosten van werknemers correct
Toolbox Reiskosten Publicatiedatum: 14-02-2024
Een reiskostenvergoeding aan werknemers geven is niet verplicht, maar wel gebruikelijk bij zakelijke reizen. Om onbelast te kunnen blijven, moet de reiskostenergoeding aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor het vergoeden van zakelijke kilometers die werknemers op eigen gelegenheid maken, maakt het niet uit met welk vervoermiddel zij dat doen. De fiscaal maximale onbelaste vergoeding is jaren onveranderd geweest: € 0,19 per zakelijke kilometer. Sinds 2023 wordt deze kilometervergoeding echter stapsgewijs naar boven bijgesteld. Als de werkgever de werkelijke kosten van de zakelijke reis voor zijn rekening wil nemen, is het gekozen vervoermiddel wel van belang. Bij een zakelijke reis met het openbaar vervoer of een auto van de zaak mag de werkgever onder voorwaarden de volledige kosten van de zakelijke reizen voor zijn rekening nemen zonder dat deze bij de werkgever of werknemer belast hoeven te worden. Deze toolbox loodst u langs alle praktische regels en fiscale eisen die bij het vergoeden van reiskosten om de hoek komen kijken.
Snel aan de slag met afspraken over zakelijk fietsen
Toolbox Fiets van de zaak Publicatiedatum: 14-02-2024
Groene arbeidsvoorwaarden worden steeds populairder. Het faciliteren van een fiets voor werknemers kan zo'n arbeidsvoorwaarde zijn. Er zijn diverse mogelijkheden voor werkgevers om zakelijk fietsen te stimuleren. Deze toolbox loodst u langs de mogelijkheden én de bijbehorende fiscale en administratieve haken en ogen. Ook de rol van de OR komt aan bod.
Stel een auto van de zaak ter beschikking in zeven stappen
Toolbox Auto van de zaak Publicatiedatum: 12-05-2022
Bij het ter beschikking stellen van een auto van de zaak moet de werkgever een aantal knopen doorhakken, voordat de werknemer de auto in kan stappen. Er moeten afspraken worden vastgelegd en er zijn diverse administratieve handelingen nodig. Deze toolbox laat zien welke zeven stappen de werkgever moet doorlopen om werknemers zonder problemen in een auto van de zaak te laten rijden.
Wie betaalt buitenlandse kosten voor brandstof en tol?
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 30-06-2022
Hoe kunnen we de kosten voor brandstof, parkeren en tol behandelen die de werknemer in het buitenland maakt voor zijn auto van de zaak?
Vrije ruimte en eindheffing WKR berekenen
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 31-12-2024
Met deze rekentool kunt u eenvoudig de vrije ruimte van de WKR voor uw organisatie berekenen en toetsen.
-
4
Vergoedingen en verstrekkingen bij thuiswerken
Vrijgestelde vergoedingen en verstrekkingen bij hybride werken
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 31-07-2024
De verschuiving naar flexibel werken was al ingezet, maar de coronapandemie heeft de trend nog eens een flinke impuls gegeven. Hybride werken is in veel organisaties inmiddels niet meer weg te denken: werknemers werken een deel van de werkweek thuis of ergens anders dan op kantoor. Welke mogelijkheden zijn er om dit met vrijgestelde vergoedingen en verstrekkingen te ondersteunen?
Kostenvergoedingen en thuiswerken
Tool Thuiswerken en hybride werken Publicatiedatum: 30-07-2024
Wat zijn de gevolgen voor zijn vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen als een werknemer (deels) vanuit huis gaat werken?
Eisen aan de thuiswerkvergoeding
Infographic Thuiswerken en hybride werken Publicatiedatum: 08-04-2025
Werkgevers kunnen sinds 2022 een thuiswerkvergoeding aan werknemers geven. Er is een nieuwe gerichte vrijstelling voor deze vergoeding van thuiswerkkosten. Het normbedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Om de vrijstelling te mogen toepassen, moet wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan.
Verschillende aspecten van de onbelaste thuiswerkvergoeding
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 30-07-2024
Dankzij de per 2022 ingevoerde gerichte vrijstelling kan uw onderneming werknemers een onbelaste vergoeding geven voor hun thuiswerkkosten. Hoe zit het met de samenloop met de gerichte vrijstelling voor reiskosten? En waarop moet u letten als uw onderneming een vaste onbelaste thuiswerkvergoeding aan de werknemer geeft?
Zo maakt u afspraken en beleid over thuiswerken
Toolbox Thuiswerken en hybride werken Publicatiedatum: 15-08-2023
Bij veel organisaties is geheel of gedeeltelijk thuiswerken mogelijk. Werkgevers doen er verstandig aan om goede afspraken te maken met hun werknemers over thuiswerken. Afspraken over de thuiswerkplek, thuiswerkvergoedingen, bereikbaarheid, een gezonde en veilige werkomgeving en nog meer. Deze toolbox helpt u om snel en eenvoudig een goed thuiswerkbeleid voor uw organisatie te maken.
-
5
Vergoedingen en verstrekkingen voor apparatuur en hulpmiddelen
Printer op thuiswerkplek is meestal belast
Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 22-11-2023
Veel werknemers vinden het belangrijk om de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Veel werkgevers bieden hun werknemers deze mogelijkheid. Als een werkgever thuiswerk faciliteert, moet hij zich aan de fiscale regels van de werkkostenregeling (WKR) houden. Hoe zit het met de vergoeding of verstrekking van de printer thuis?
Onbelaste smartphones
Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 30-05-2023
Er zijn drie manieren om werknemers onbelast een smartphone te vergoeden, te verstrekken of ter beschikking te stellen.
Arbovoorzieningen
Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 02-08-2022
Werkgevers kunnen hun werknemers op grond van het arbobeleid van de organisatie zogenoemde arbovoorzieningen vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Om wat voor soort voorzieningen gaat het dan zoal en onder welke voorwaarden kan dit onbelast gebeuren?
Gerichte vrijstellingen voor arbovoorzieningen aan werknemers
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 01-03-2024
Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden zijn niet alleen belangrijk voor de werknemers en de organisatie, maar ook gewoon een verplichting voor de werkgever. Maar arbovoorzieningen kosten geld. Welke fiscale vrijstellingen zijn er rond arbovoorzieningen, zodat er niet ook nog eens werkgeverslasten over verschuldigd zijn? Rendement zet ze voor u op een rij.
Werkkleding en de werkkostenregeling (WKR)
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 03-04-2023
Met behulp van deze tool leert u wanneer kleding kwalificeert als onbelaste werkkleding.
Huisvesting in de WKR
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 30-01-2025
Soms is het nodig of wenselijk dat een werknemer op of in de buurt van het werk woonruimte heeft. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. Bijvoorbeeld een matroos aan boord van een schip, of een zorgmedewerker met nachtdienst. Onder voorwaarden kan dan een nihilwaardering gelden, in de andere gevallen tel je een normbedrag bij het loon. Dit bedrag is afhankelijk van het soort huisvesting. Wat moet je hierover weten?
Schade aan eigendom werknemer vergoeden kan onbelast
Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-02-2024
Als de persoonlijke eigendommen van een werknemer tijdens het werken beschadigd of kwijt raken, mag zijn werkgever hem daarvoor soms een onbelaste schadevergoeding geven. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: er moet namelijk sprake zijn van een bijzondere gebeurtenis.
-
6
Vergoedingen en verstrekkingen bij geschenken en feesten
Snel aan de slag met de fiscale kant van geschenken en feesten
Toolbox Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 11-12-2024
Bij geschenken en feesten van uw onderneming aan werknemers en andere zakenrelaties komen allerlei fiscale regels om de hoek kijken. Voor werknemers vormen dit soort voordeeltjes in principe loon, andere relaties krijgen met de inkomstenbelasting te maken. Ook voor de BTW rond zakelijke geschenken en andere feestelijkheden gelden specifieke regels. U vindt alle belangrijke bijzonderheden in deze toolbox.
Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk
Toolbox Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 10-12-2024
Feestdagen zijn – zelfs nu dagelijks naar kantoor gaan niet altijd meer de standaard is – voor veel werknemers een welkome onderbreking van het dagelijkse werk. Voor werkgevers zijn feestdagen echter maar al te vaak een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat binnen een organisatie geregeld moet worden met betrekking tot feestdagen. Deze toolbox zet alle juridische, administratieve en praktische aandachtspunten overzichtelijk onder elkaar. De fiscale regels voor feestdagen vindt u in de toolbox Snel aan de slag met de fiscale kant van geschenken en feesten.
-
7
Vergoedingen en verstrekkingen bij scholing
Zo regelt uw organisatie scholing zonder hoge kosten
Toolbox Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 15-11-2024
Opleidingen kunnen in deze lastige tijden een kostenpost vormen die de werkgever er eigenlijk niet bij kan hebben. Toch is het (om)scholen van werknemers essentieel. Gelukkig zijn er talloze manieren om de kosten te beperken. Duidelijke afspraken maken en alert zijn op beschikbare tegemoetkomingen is het devies. In deze toolbox staan de diverse mogelijkheden op een rijtje.
Fiscale afhandeling van studietoelage voor kinderen
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 18-07-2024
In de praktijk blijken werkgevers tegemoetkomingen aan werknemers te geven voor de studiekosten die hun kinderen maken. Misschien is uw onderneming ook wel zo’n gulle gever. De vraag daarbij voor u is natuurlijk hoe zo’n vergoeding fiscaal precies moet worden afgehandeld. Er zijn namelijk mogelijkheden voor een onbelaste studiekostenvergoeding, ook zónder dat dit van uw vrije ruimte afsnoept.
-
8
Vergoedingen en verstrekkingen bij financiële problemen
Vrije ruimte WKR voor rentevoordeel of tegemoetkoming
Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 21-11-2022
Een werkgever kan de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gebruiken voor het onbelast laten van het rentevoordeel dat de werknemer heeft bij een renteloze lening van de werkgever. Ook kan hij de vrije ruimte inzetten voor een onbelaste eenmalige vergoeding voor de gestegen (energie)kosten van de werknemers.
Rentevoordeel personeelslening berekenen
Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 31-12-2024
Deze rekentool helpt u om eenvoudig de waarde van het rentevoordeel van een personeelslening te bepalen.
Werknemers met schulden ondersteunen in zes stappen
Toolbox Werknemer met schulden Publicatiedatum: 23-12-2024
Nu de prijzen door inflatie en andere economische omstandigheden de pan uit rijzen en de lonen niet in hetzelfde tempo meestijgen, is het voor werknemers lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral werknemers met een niet al te hoog salaris hebben vaak te kampen met geldstress. Zorgen over de financiële situatie hebben onvermijdelijk hun weerslag op het werk van de werknemer. Geldstress kan ten koste gaan van de productiviteit en het werkplezier en kan leiden tot verzuim. Gelukkig heeft uw organisatie een aantal gereedschappen om werknemers te ondersteunen. U kunt de werknemer bijvoorbeeld tijdelijk meer uren geven, of een voorschot, of een personeelslening. Ook zijn er allerlei instanties en websites waarnaar u de werknemer kunt doorverwijzen. Deze toolbox zet alle mogelijkheden op een rij die de werkgever heeft om geldstress bij werknemers in de kiem te smoren.
-
9
Vergoedingen en verstrekkingen aan buitenlandse werknemers
De werkkostenregeling in internationale situaties
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 03-01-2023
In de huidige tijd van vervaagde grenzen is de kans groot dat ook uw onderneming voor werknemers (weleens) met internationale situaties te maken krijgt. Hoe pakt grensoverschrijdend werken precies uit voor de werkkostenregeling (WKR) en met welke gevolgen moet u in zo’n geval rekening houden bij afrekening over de vrije ruimte?
Twee opties voor vergoeding van extra kosten van expats
Tool 30%-regeling Publicatiedatum: 23-05-2024
Uw organisatie mag buitenlandse werknemers die komen werken vijf jaar lang een onbelaste vergoeding geven voor extraterritoriale kosten.
Zo past je organisatie de 30%-regeling correct toe
Toolbox 30%-regeling Publicatiedatum: 27-03-2025
Werknemers uit het buitenland mogen een onbelaste vaste kostenvergoeding krijgen als tegemoetkoming in de extra kosten voor het verblijf in Nederland. Aan de toepassing van deze 30%-regeling zijn wel strikte regels verbonden en die regels zijn de laatste jaren ook nogal eens aan verandering onderhevig. Past je organisatie de regeling toe zonder alle voorwaarden in acht te nemen, dan hangt je een naheffing boven het hoofd. Deze toolbox loodst je langs alle voetangels en klemmen.
-
10
Meer informatie
De WKR Code
Boek November 2023
Sinds 2015 is de WKR de enige regeling voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Maar hoe ziet de WKR er tegenwoordig uit? Welke gerichte vrijstellingen zijn er? En op welke manier kan de werkgever de onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers inrichten? Fiscalist Jacques Raaijmakers biedt met praktische voorbeelden meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de toepassing van de werkkostenregeling. In het boek “De WKR Code” vindt u praktische voorbeelden over de toepassing van de WKR, duidelijkheid over de fiscale gevolgen en krijgt u toegang tot de exclusieve online community.
E-training Kostenvergoedingen
E-training 7 modules
Werknemers kunnen kosten maken om voor uw organisatie te werken. Denkt u maar eens aan de reiskosten, studiekosten of de kosten voor de aanschaf van noodzakelijke apparatuur. Uw organisatie kan deze kosten van de werknemer vergoeden. U krijgt dan te maken met de regels van de werkkostenregeling. Onder voorwaarden geldt er een gerichte vrijstelling of nihilwaardering en kunt u de kosten onbelast vergoeden. Voor de kostenvergoedingen is het erg belangrijk dat u die op de juiste manier verwerkt in uw administratie.
E-training Werkkostenregeling
E-training 8 modules
De werkkostenregeling (WKR) geeft werkgevers de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden. Welke gerichte vrijstellingen zijn er? En op welke manier kan de werkgever de onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers inrichten? In deze e-training krijgt u antwoorden op praktische WKR-vragen en de fiscale gevolgen van de toepassing van de werkkostenregeling.
WKR in de praktijk
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
De werkkostenregeling is al sinds 2015 verplicht, maar in de praktijk roept de WKR nog steeds heel veel vragen op. Tijdens de training WKR in de praktijk hoort u onder meer wanneer er sprake is van een belaste of onbelaste vergoeding of verstrekking, voor wiens rekening de belasting komt (werknemer of werkgever), in hoeverre u een tariefvoordeel kunt behalen en in hoeverre de gebruikelijkheidstoets aan de orde is. Ook wordt aandacht besteed aan de loonaangifte (incl. de concernregeling) onder de WKR.