Belastingvrije cursus stoppen met roken aanbieden?

17 juni 2021

De wetgever gaat ons op termijn verplichten om de rookruimtes binnen onze organisatie te sluiten. Dat betekent dat werknemer niet meer op het werk kunnen roken. Kunnen wij onze werknemers onbelast een cursus stoppen met roken laten volgen?

Ja, dat kan. U kunt hiervoor de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen toepassen. Bij de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen maakt het niet uit of u deze vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, en of uw werknemer de cursus op de werkplek volgt of niet. In al deze situaties geldt een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van uw vrije ruimte in de werkkostenregeling. 

Cursus staat in het arboplan

U kunt uw werknemers dus gericht vrijgesteld een cursus stoppen met roken laten volgen. Voorwaarde daarbij is dat de cursus deel uitmaakt van het arboplan van uw onderneming en de werknemer geen eigen bijdrage betaalt. En let erop dat voor de gerichte vrijstelling als voorwaarde geldt dat u de voorziening aanwijst als eindheffingsloon. Vanwege de vrijstelling neemt dit dan echter geen vrije ruimte in beslag.Meer informatie over rookvrij werken vindt u in de toolbox Zo maakt u de stap naar rookvrij werken.