Mogen we onbelast t-shirts voor een hardloopwedstrijd uitdelen?

26 juli 2019

Mogen wij t-shirts met groot bedrijfslogo bedoeld voor naamsbekendheid onbelast aan werknemers verstrekken voor een hardloopwedstrijd?

Als uw organisatie t-shirts voor een hardloopwedstrijd aan werknemers vergoedt of verstrekt in plaats van ze ter beschikking te stellen, dan is de kleding fiscaal gezien loon van de werknemer en moet u ze als onderdeel van het loon in de loonheffingen betrekken. Maar u kunt ze ook aanwijzen als eindheffingsloon, waardoor ze onbelast worden voor de werknemers. De t-shirts gaan dan wel ten koste van de vrije ruimte van uw organisatie.

Bedrijfslogo

In sommige gevallen zou u kleding onbelast ter beschikking kunnen stellen aan de werknemers. Kleding kwalificeert als werkkleding als bijvoorbeeld een kledingstuk bewerkt is met een bedrijfslogo van tenminste 70 cm², zoals in uw situatie. Alles wat u aan een werknemer ter beschikking stelt voor zijn dienstbetrekking, is in principe loon. Voor ter beschikking gestelde werkkleding geldt soms echter – onder bepaalde voorwaarden – een nihilwaardering. Deze voorzieningen blijven dan onbelast. Hiervoor geldt een belangrijke voorwaarde: werknemers moeten de kleding, in dit geval dus de t-shirts, namelijk op de werkplek dragen. Uit de vraag valt op te maken dat dit niet het geval is, aangezien de hardloopwedstrijd logischerwijs op een andere locatie zal plaatsvinden. T-shirts voor een hardloopevenement uitdelen, kan dus helaas niet onbelast zonder gebruik van de vrije ruimte.