HR-professional wil meer hulp voor werknemer met schulden

24 november 2022 | Door redactie

Dat werknemers door de hoge inflatie meer moeite hebben met rondkomen, valt ook HR-professionals op. Ondanks dat organisaties nu meer doen bij geldzorgen, is er onder de professionals behoefte aan meer hulp en kennis. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Wijzer in geldzaken, een platform dat – op initiatief van het ministerie van Financiën – de financiële fitheid van Nederland wil bevorderen, vroeg 450 HR-professionals (pdf) van organisaties met minimaal 50 werknemers in welke mate zij te maken hebben met werknemers met financiële problemen en wat zou helpen om meer te doen voor deze werknemers.
Ruim driekwart van de HR-professionals maakt weleens mee dat werknemers financiële problemen hebben. Volgens 14% komt dit zelfs vaak tot heel vaak voor. Eén van de belangrijkste signalen voor financiële problemen is een loonbeslag. 51% van de HR-professionals zegt hier soms tot vaak mee te maken te hebben. Maar ook zien zij signalen van (beginnende) geldzorgen, zoals een verzoek van een werknemer om meer uren te werken, een verzoek om een voorschot op het salaris, minder focus op het werk en vaker of langer ziekteverzuim.

Weinig organisaties voeren preventief beleid

Volgens 29% van de HR-professionals voert hun organisatie actief beleid om werknemers met financiële problemen te helpen. Opvallend is dat slechts 12% hun beleid niet alleen richt op bestaande geldproblemen, maar ook op de preventie van schulden. De meest voorkomende vormen van hulp die organisaties aanbieden, zijn: een (externe) budgetcoach (39%), meer uren werken (35%) en doorverwijzen naar de gemeente (31%) of vrijwilligers (29%). Ook kijkt 29% zelf mee naar de financiële situatie en geeft tips. Bij 48% van de organisaties worden hulpvragen van werknemers wel opgepakt, maar ontbreekt specifiek beleid.

Weinig organisaties maken hulpaanbod bekend

85% van de professionals vindt het belangrijk om werknemers met financiële problemen te helpen. Toch maakt slechts 31% van de organisaties die werknemers met financiële problemen ondersteunen, het bestaande hulpaanbod intern actief kenbaar. Om werknemers te kunnen helpen, zouden HR-professionals het liefst professionele hulp aanbieden, bijvoorbeeld in de vorm van een budgetcoach. Ook hebben ze behoefte aan een duidelijk overzicht van doorverwijsmogelijkheden naar hulpinstanties of anonieme hulproutes en denken ze dat een e-learning voor werknemers over geld zou helpen.

Signaleren van schulden

Het is voor een werknemer én werkgever van groot belang dat eventuele (beginnende) schulden zo vroeg mogelijk gesignaleerd en aangepakt worden (artikel). Om werkgevers hierbij te ondersteunen, heeft Wijzer in geldzaken in 2017 de website Financieel Fitte Werknemers gelanceerd. Op deze site kunnen werkgevers onder meer tips en tools vinden om geldzorgen bij werknemers te herkennen, bespreekbaar te maken (tool) en de werknemer naar de juiste instanties door te verwijzen.