De gevolgen van de coronacrisis volgens de cfo

18 mei 2020 | Door redactie

Uit een rondgang langs chief financials officers (cfo’s) om de zakelijke en economische impact van de coronacrisis te identificeren komt naar voren dat 64% van plan is de veiligheidsmaatregelen en -eisen te wijzigen en automatisering en andere nieuwe manieren van werken te versnellen (46%). Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van PwC.

Uit het onderzoek blijkt ook dat cfo’s op zoek zullen gaan naar alternatieve inkoopmogelijkheden en zij nog beter inzicht willen krijgen in de financiële en operationele gezondheid van hun leveranciers. De meeste cfo's overwegen maatregelen om de kosten te beperken. Verder plannen cfo’s verschillende acties rond werklocaties, toeleveringsketens en investeringen die hun kantoor zullen positioneren om te slagen in de wereld van na de crisis en om beter voorbereid te zijn op eventuele toekomstige crises.

Herinrichten van werklocaties

Een belangrijk onderdeel van het stabiliseren van de bedrijfsvoering is de heropening van kantoren, fabrieken en andere werklocaties. De twee belangrijkste maatregelen die cfo’s overwegen op dit vlak zijn veranderingen in de veiligheidsmaatregelen en -vereisten op de werkplek (64%) en het herinrichten van werklocaties om de fysieke afstand te bevorderen (55%).

Werken op afstand

In totaal zegt 46% van de 871 ondervraagde cfo’s dat ze de automatisering en andere nieuwe manieren van werken zullen versnellen. Werken op afstand is een belangrijk speerpunt voor cfo's in de financiële dienstverlening. Ongeveer de helft geeft prioriteit aan de ontwikkeling van alternatieve inkoopopties (52%) en het hebben van inzicht in de financiële en operationele gezondheid van hun leveranciers (50%).

Zakelijke consequenties van de crisis

Het dreigende gevaar voor een recessie (69%) en de financiële gevolgen voor de activiteiten (67%) zijn de grootste zorgen voor cfo’s. Zo’n 49% van de cfo’s vindt dat hun activiteiten binnen 3 maanden weer normaal zouden kunnen worden als de coronaviruspandemie vandaag zou stoppen. In het algemeen blijft 70% zeer bezorgd over de mogelijke zakelijke consequenties van de crisis.