Geconcentreerd werken in een kantoortuin is mogelijk

3 april 2019 | Door redactie

Werken in een kantoortuin is steeds meer de norm, terwijl niet elke werknemer hierbij is gebaat. In een open ruimte werken maakt het namelijk moeilijker om geconcentreerd aan de slag te gaan, omdat afleiding niet ver weg is. Met de volgende tips kan iedereen toch gefocust en daardoor productiever werken, ook in een kantoortuin.

Continue bereikbaarheid via e-mail en smartphone maakt het voor werknemers steeds lastiger om langere tijd geconcentreerd te werken. In een kantoortuin (tool) komen daar ook nog eens andere collega’s bij, waardoor gefocust werken er bijna niet meer van lijkt te komen. Concentratie is wel nodig om complexe taken uit te kunnen voeren. Het afschaffen van de kantoortuin is voor sommige organisaties een brug te ver. Gelukkig kan elke werknemer leren om zich beter te concentreren en zich minder snel af te laten leiden door zijn omgeving:

  • Voldoende pauzes. Door regelmatig even iets anders te doen, heeft de werknemer uiteindelijk meer focus  op zijn werk. Op een gegeven moment verslapt zijn aandacht, dus lang achter elkaar aan één taak werken heeft dan geen zin.
  • Gebruik de juiste communicatiemiddelen (tool). Om te voorkomen dat de mailbox een groeiend takenlijstje wordt, is het slim om af te spreken dat dringende zaken niet via de mail worden gecommuniceerd maar alleen via de telefoon of instant messaging. Dan hoeft de werknemer ook niet constant zijn mailbox te controleren of er iets dringends speelt.
  • Zet technologie in. Er zijn genoeg middelen om iemand te helpen zich beter te focussen, zoals een app die doet alsof de gebruiker offline is tijdens het uitvoeren van een taak, zoals Offtime. Als de vooraf ingestelde tijd is verstreken, is het tijd voor een korte pauze. Er zijn ook apps die in kaart brengen hoeveel tijd de werknemer online besteedt. Dat inzicht kan helpen om maatregelen te nemen tegen tijdverspilling.

Geheugen verbeteren helpt de concentratie

Los van deze tips voor op het werk kan de werknemer ook in zijn vrije tijd werken aan zijn concentratievermogen. Zo verbetert de reactietijd (en dus de concentratie) als de werknemer voldoende water drinkt (tools). Daarnaast stimuleren genoeg slaap en voldoende sporten het geheugen, wat de werknemer helpt om zich beter te concentreren en nieuwe dingen te leren.