Hoe zijn negatieve effecten van langdurig zitten te voorkomen?

Kantoormedewerkers zitten vaak langdurig; enige uren achter elkaar. Dat is niet gezond, maar voor een deel ook niet te vermijden. Er worden verschillende manieren genoemd om toch te zorgen voor voldoende beweging tijdens het werk. Wat werkt en wat niet?

25 februari 2020 | Door redactie

Het is natuurlijk moeilijk meetbaar wat precies de negatieve affecten zijn van dag in dag uit uren stilzitten. Deskundigen zijn het er wel over eens dat het sterfterisico erdoor toeneemt, en dat dit effect optreedt na 9,5 uur zitten of langer. Nu maakt in principe niemand zulke lange werkdagen, maar een achturige werkdag achter de pc gecombineerd met een aantal uren zitten op de bank voor de buis telt toch wel op tot een uur of tien per etmaal.

Structureel iedere dag bewegen

Sinds het besef gegroeid is dat het beter is al te lang zitten te vermijden, zijn er verschillende manieren bedacht om op een werkdag toch aan voldoende beweging te komen. Het is namelijk belangrijk om die beweging structureel iedere dag te krijgen, en niet alleen twee keer per week tijdens het sporten. Volgens de Academische Werkplaats zijn zit-stabureaus een goede investering voor een werkplek. Na een piek in de eerste periode van het gebruik verminderen zij de dagelijkse zittijd met ongeveer een uur, wat effectief genoemd kan worden. Overigens is het ook niet de bedoeling om de hele dag te gaan staan, want dat is evenmin gezond. 

Dagelijks lunchwandelen

Ook effectief is het gebruik van stappentellers. Mensen die deze gaan gebruiken, gaan aantoonbaar meer lopen. Maar dit moet dan wel gecombineerd worden met een andere structurele maatregel, zoals dagelijks een half uur lunchwandelen. Het effect van zitballen en bureaufietsen zet volgens de Academische Werkplaats weinig zoden aan de dijk.

Bijlagen bij dit bericht