Is een werkplek zonder voldoende daglicht toegestaan?

19 juli 2023 | Door redactie

Stel dat er in het bedrijfspand enkele kamers zijn zonder ramen, waardoor er geen sprankje zon of zelfs daglicht binnenvalt. Verder zijn het prima vertrekken met een goede airconditioning en voldoende kunstlicht. Zijn deze kamers dan geschikt om er werkplekken in te creëren? Ja en nee!

Er zijn niet echt harde eisen gesteld aan het binnenkomen van daglicht op de werkplek. Artikel 3.6 van het Arbobesluit zegt hierover: "Op arbeidsplaatsen komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig." Door de toevoeging 'voor zover mogelijk' is duidelijk dat er dus geen keiharde verplichting bestaat om te zorgen dat er daglicht doordringt op de werkplek. En áls er daglicht op de werkplek is, dan is ook de bepaling 'voldoende' een kwestie van interpretatie. Het is dus duidelijk dat de wetgever daglicht op de werkplek zeer wenselijk vindt, maar het niet af wil dwingen. 

Voldoende lux en roulatiesysteem

Een goede werkgever neemt echter het zekere voor het onzekere. Die begrijpt wel dat mensen een stuk prettiger werken als ze ook eens door een raam kunnen kijken. Is dat echt onmogelijk, dan kunnen andere maatregelen het werken in een kamer zonder daglicht in ieder geval draaglijker maken. Zo moet er voor kantoorwerk minimaal 500 lux-verlichting zijn, maar liever meer. Ook geheel andere maatregelen, zoals een roulatiesysteem, kunnen werken zonder daglicht draaglijker maken. Werknemers zijn ook veel productiever als ze voldoende daglicht hebben op hun werkplek. Te lang op een plek met alleen kunstlicht zitten, kan zelfs slaapstoornissen en stress in de hand werken. 

Oudere werknemer meer licht nodig

Denk verder aan de positie van oudere werknemers. Na een bepaalde leeftijd gaat de souplesse van de ogen achteruit. Ze passen zich niet zo makkelijk meer aan en de lenzen laten minder licht door. Oudere werknemers kunnen daarom extra last van weinig licht hebben. Dit kan soms wel vijf keer minder zijn dan bij jonge mensen. Hierdoor kan een oudere werknemer die verder gezond is, door gebrekkig licht toch sneller moe worden. Een lichtplan opstellen voor de werkplek (artikel) is dus een goed idee.

Bijlagen bij dit bericht