Kerstversiering op de zaak moet wel arboproof zijn

6 december 2023 | Door redactie

In de donkere dagen voor kerst zorgen fraai verlichte kerstbomen en mooie kerstversiering voor een gezellige sfeer. Ook vaak op het werk. Het is belangrijk dat op de werkvloer de arbeidsomstandigheden daar niet onder te lijden hebben!

Kerstversiering zorgt voor een feestelijke sfeer in uw organisatie, maar de werkgever is er wel voor verantwoordelijk dat het vormgeven van die kerstsfeer op een veilige manier gebeurt. Een controle of de gebruikte materialen brandveilig zijn mag niet ontbreken. Een klein vonkje kan al enorme gevolgen hebben.

Brandgevaarlijke kerstversiering vermijden

Om te voorkomen dat er brand uitbreekt (artikel) en medewerkers of bezoekers verwondingen oplopen, moet uw organisatie alleen kerstversiering gebruiken die geïmpregneerd is of van brandvertragend materiaal is gemaakt. Ook bij de aanschaf van een kerstboom en losse dennentakken en de inrichting van het kantoor daarmee moet de brandveiligheid centraal staan.
Natuurlijke dennentakken zijn heel brandgevaarlijk. Uw organisatie kan daarom beter kiezen voor een geïmpregneerde (kunst)boom. Er zijn talloze varianten met een brandvertragende kwaliteit.

Kerstboom mag vluchtroute niet blokkeren

Ook bij het plaatsen van de kerstboom moeten de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen. Zo mag de kerstboom natuurlijk niet de vluchtroute (infographic) blokkeren. Plafondversieringen moeten hoog genoeg hangen om ervoor te zorgen dat niemand ertegenaan kan lopen. Verder mag de versiering niet in aanraking kunnen komen met lichtbronnen die warm worden.

Meer informatie over de rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen vindt u in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.