Laptop niet bedoeld om desktop te vervangen

22 mei 2015 | Door redactie

Op steeds meer werkplekken heeft de laptop de plaats ingenomen van de desktop. Dat heeft voordelen, maar er zijn ook nadelen. De laptop is eigenlijk niet bedoeld als vervanging van de ‘vaste pc’. Er zijn dus aanpassingen nodig om er gezond mee te kunnen werken.

Mobiele apparaten zijn onverminderd populair en de laptop heeft imiddels in veel bedrijven zelfs de desktop verdrongen. Logisch, want waar ook flexibel wordt gewerkt, zijn laptops onmisbaar. Werknemers die alleen op een laptop werken, moeten wel hun werkhouding aanpassen en hulpmiddelen gebruiken. Een laptop is niet ontworpen voor vervanging van de vaste computer. Het beeldscherm staat te laag en het omhoog brengen ervan lost het probleem niet op. Werknemers kunnen dan de toetsen niet gebruiken. Langdurig werken op de laptop kan dus niet zonder standaard. Een los toetsenbord en losse muis zijn eveneens onmisbaar.

Werknemer moet gedrag aanpassen

Gebruiken werknemers de laptop als hun vaste pc, dan moet u zorgen voor hulpmiddelen, anders krijgen zij klachten aan nek, schouders, rug en polsen. Wijs werknemers op de richtlijnen voor beeldschermwerk. U kunt de Richtlijn Computerwerk digitaal ter beschikking stellen of deze samenvatten in een eigen document dat u op het netwerk zet. Gebruikers moeten namelijk ook hun gedrag aanpassen, ook als zij de juiste hulpmiddelen gebruiken. Wijs hen op de juiste werkhouding en het belang van regelmatig pauzeren en bewegen. Overweeg eventueel de installatie van speciale pauzesoftware. Daar zijn diverse (gratis) programma’s voor te vinden.