Meer groen voor een gezonde werkplek

23 januari 2015 | Door redactie

Dat planten op de werkplek bijdragen aan een gezond binnenklimaat is bekend. Toch maakt niet iedereen hier serieus werk van. Terwijl het een kleine moeite is en ook financieel geen aderlating hoeft te zijn. Google is in ieder geval overtuigd van het nut en gaat terug naar de natuur.

Moderne kantoortuinen en flexibele werkplekken hebben een paar nadelen; de strak vormgegeven, open ruimtes zouden niet bevorderlijk zijn voor de productiviteit van werknemers. De continue blootstelling aan de aanwezigheid van anderen is niet altijd goed voor de concentratie en de gezondheid. Meer groen op de werkvloer is één van de eenvoudige manieren om de werkplek aan te passen.  Met kleine veranderingen brengt u meer natuurlijke elementen in de werkomgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de aanwezigheid van planten en zelfs behang met een foto van een natuurlandschap al effect hebben op het concentratievermogen en de productiviteit van werknemers.

Buitenklimaat in het kantoor halen

Google pakt het grondiger aan en wil met de nabootsing van het buitenklimaat in de kantooromgeving, het welzijn van werknemers verbeteren. Dat doet het bedrijf door het effect van daglicht te imiteren in kantoren door middel van zonnelampen en vloerbedekking en wandbekleding te gebruiken die in kleur en textuur op de natuur zijn geïnspireerd. Het idee erachter is dat in de buitenlucht de omstandigheden altijd variabel zijn, zoals de temperatuur, de kleur van het licht en de structuur van gebouwen, planten en bomen. Door die afwisseling ook in het bedrijfspand toe te passen, wordt een meer natuurlijke omgeving benaderd. Op deze foto’s kunt u zien hoe de ‘natuurlijke’ kantoren bij Google eruitzien.