Na 30 minuten uit die bureaustoel komen

29 januari 2015 | Door redactie

Zitten is slecht voor de gezondheid. Daar zijn werknemers en werkgevers al langer mee bekend, maar toch doen ze er meestal weinig aan. Vernieuwende bureaus en meer bewustzijn voor het probleem kunnen de oplossing zijn voor dit probleem!

Op een werkdag moeten werknemers met zittend werk niet meer dan 30 minuten tot een uur achter elkaar zitten. Het is de bedoeling dat ze het zitten afwisselen met staan. Vervolgens kan het staan weer worden afgewisseld met bewegen. De stoel neemt allerlei lichaamsfuncties over, omdat hij zo lekker zit. Dat kan uiteindelijk leiden tot chronische klachten. Vier uur achter elkaar zitten op een werkdag kan leiden tot onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Hoge bureaus en bureaus met een zitfiets

Het is wel een lastig probleem om aan te pakken, omdat alles erop is gericht om te gaan zitten. Aan u als arboprofessional toch de taak om aandacht aan dit onderwerp te besteden. Wilt u het gelijk grondig aanpakken, dan kunt u een aantal flexibele bureaus aanschaffen die zo hoog staan afgesteld dat werknemers er (met hun laptop) staand aan kunnen werken. Ook zijn er bureaus voor laptops met een zitfiets eronder. Op die manier kunnen werknemers gewoon doorwerken en krijgen zij toch nog beweging. Verder kunt u denken aan een zitbal. Die zorgt ervoor dat werknemers zich in evenwicht moeten houden en daardoor benutten ze hun spieren goed. Het is ook mogelijk om de zitbal in een speciale bureaustoel te plaatsen.

Bewustzijn creëren onder werknemers dat zitten ongezond is

Gaan bovenstaande maatregelen iets te ver voor uw organisatie, dan kunt u meer bewustzijn onder werknemers creëren. Laat werknemers bijvoorbeeld een post-it op hun computerscherm plakken met ’STA OP!’ erop. Zo worden ze er continu aan herinnerd dat ze ongeveer na 30 minuten eens moeten opstaan van hun werkplek. Collega’s kunnen elkaar hiermee weer aansteken. Ook bestaat er pauzesoftware die de computer na een bepaalde periode tijdelijk blokkeert, zodat de medewerker zijn zinnen wel even moet verzetten.