Nieuwe arborisico’s door mobiel werken

7 februari 2017 | Door redactie

Mobiele apparaten zoals de smartphone en tablet zijn handig, maar brengen ook nieuwe arborisico’s met zich mee. Werknemers weten niet hoe zij deze apparaten op een gezonde manier kunnen gebruiken. De werkgever moet wijzen op de risico’s en voorlichting geven.

Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden zijn ook in een kantooromgeving niet vanzelfsprekend. De werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gezondheidsschade veroorzaakt. In artikel 5 van het Arbobesluit  staan hiervoor richtlijnen. Daarnaast is het verstandig om bij de inrichting van beeldschermwerkplekken rekening te houden met de norm NEN-EN 1335-1 en de eisen in de NPR 1813. Mobiele apparaten worden niet vermeld,  maar brengen wel degelijk nieuwe risico’s met zich mee.

Werknemer verantwoordelijk voor gezonde werkplek

De NPR 1813 is onlangs wel aangepast aan de toename van flexibel werken. Doordat de werknemer niet altijd een vaste werkplek heeft en de functie van de werkplek verschilt (beeldschermwerk aan een vaste pc, een laptop of vergaderen met een tablet) komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de werknemer om zijn werkplek (tool) goed in te stellen en de aanwezige arbeidsmiddelen goed te gebruiken. De werkgever is volgens het Arbobesluit wel verplicht hier voorlichting over te geven.

Regels uit richtlijn computerwerk

Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van regels voor (mobiel) beeldschermwerk. Daarvoor kunnen de regels uit de richtlijn computerwerk (pdf) worden aangehouden. Daarnaast is het verstrekken van tablethouders een goede zaak. Daarmee kunnen werknemers de tablet op hun bureau in de juiste kijkhoek plaatsen.  Werken aan een tablet terwijl deze op schoot ligt, is uit den boze. Een verkeerde houding levert risico van klachten aan nek en schouders (KANS) (tool)  op. Wie veel moet lezen, kan apparatuur beter aan een groot beeldscherm koppelen.