Vloerbedekking op werkplek reinigen voorkomt allergenen

29 mei 2024 | Door redactie

Een schone werkomgeving is belangrijk voor de gezondheid van werknemers. Zo zijn schone lucht en ventilatie onmisbaar voor het welbevinden. Maar kijk ook eens naar de vloerbedekking. Die kan stoffen bevatten die allergische reacties kunnen opwekken. Welke reinigingsmethoden zijn er?

De vloerbedekking op kantoren kan heel wat bacteriën, schimmels en huisstofmijten huisvesten. Die zijn met het blote oog niet te zien, maar hebben wel degelijk effect op werknemers met allergieën. Een periodieke, professionele tapijtreiniging kan veel leed voorkomen. Daar zijn verschillende methoden voor, zoals de poedermethode waarbij poeder in het tapijt wordt geborsteld, of de sproei-extractiemethode, waarbij voor de reiniging gesprayd wordt. Bij beide methoden wordt het residu opgezogen. De waterdrukmethode zorgt voor de beste dieptereiniging. De kwaliteit is echter afhankelijk van de soort apparatuur die wordt gebruikt.

Vuilafstotende vloerbedekking als preventie

Veel reinigingsbedrijven bieden ook andere diensten aan, zoals de mogelijkheid om een tapijtvloer te impregneren. Dit maakt het tapijt vuilafstotend, zodat vlekken beter te verwijderen zijn. Andere opties zijn om het tapijt antistatisch te laten maken of te laten desinfecteren. Een goede richtlijn hiervoor is: laat eenmaal per jaar een dieptereiniging uitvoeren en iedere zes maanden een oppervlaktereiniging. Laat de reiniging bij voorkeur plaatsvinden als de medewerkers niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld vrijdagmiddag laat. Sommige reinigingsmiddelen kunnen namelijk schadelijke dampen veroorzaken. Na een reiniging is er dan nog twee dagen tijd om de ruimte goed te laten ventileren. Dan hebben werknemers op maandag weer een schone werkplek.