Werken op laptop vraagt om aanpassingen

6 mei 2015 | Door redactie

De laptop is ook op de meeste vaste werkplekken niet meer weg te denken. Hoewel het apparaat veel voordelen heeft, kleven er nadelen aan het gebruik van een laptop als ´vaste pc´. U ontkomt er niet aan om uw werkplek daarop in te richten en uw gedrag aan te passen.

Mobiele apparaten zijn onverminderd populair en de laptop heeft in veel bedrijven zelfs de desktop verdrongen. Logisch, wan waar ook flexibel wordt gewerkt, zijn laptops onmisbaar. Werknemers die alleen aan een laptop werken, moeten wel hun werkhouding aanpassen en hulpmiddelen gebruiken. Op kantoren wordt de laptop steeds vaker  als vaste pc gebruikt, terwijl het apparaat daar niet voor bedacht is. Het beeldscherm staat te laag en brengt u dat omhoog, dan kunt u de toetsen niet gebruiken. Langdurig werken op de laptop kan dus niet zonder standaard. Een los toetsenbord en losse muis zijn ook onmisbaar.

Hoogte goed afstellen met laptopstandaard

Wie de laptop als vaste computer wil gebruiken, moet dus wel aanpassingen doen. Gebruikt u geen hulpmiddelen dan kunt u allerlei klachten krijgen aan nek, schouders, rug en polsen. Maar ook dan nog moet u de richtlijnen voor beeldschermwerk in de gaten houden. Het advies is om de laptop niet meer dan een dagdeel te gebruiken, en niet langer dan twintig minuten achter elkaar. Tussen elke periode van werken neemt u pauze en gaat u bewegen. Hoewel u de laptop ook kunt verhogen met een paar pakken printpapier, kunt u met een laptopstandaard de hoogte beter afstellen. Dat voorkomt dat u krom zit en uw nek te veel buigt. In de Richtlijn Computerwerk vindt u tips voor gezond computerwerk.