Werkstress verergert lichamelijke klachten

23 juli 2015 | Door redactie

Werknemers die last hebben van werkstress zeggen dat daardoor ook lichamelijke klachten verergeren. Dit zou blijken uit onderzoek naar de relatie tussen werkstress en fysieke klachten die werknemers hinderen bij hun werk.

Werkstress is niet alleen een psychisch probleem, maar heeft ook gevolgen voor de lichamelijke conditie van werknemers. Uit een onderzoek van Fellowes zou blijken dat werknemers die al te kampen hebben met fysieke klachten, daar meer last van krijgen als gevolg van werkstress. 39% van de ondervraagden zegt 26% tot 50% meer last te hebben. Voor eenderde ligt dit percentage zelfs hoger. Werkstress staat op de vijfde plek in de top-5 van de grootste veroorzakers van fysieke klachten op de werkplek.

Minder klachten door goed afgestelde bureaus

De eerste vier plaatsen van de top vijf worden ingenomen door een verkeerde houding als gevolg van slecht afgestelde bureaustoelen, bureaus en tafels, beeldschermen van laptops en desktops die op de verkeerde hoogte zijn ingesteld. Om werkstress te verminderen wordt vaak naar de werkdruk gekeken, maar ook het gebruik van goed kantoormeubilair en de juiste afstelling ervan, kunnen fysieke klachten verminderen. Gedragsverandering is een zaak van lange adem, en goed afgestelde bureaus en andere hulpmiddelen hebben direct effect; u gaat er namelijk minder verkrampt door zitten.