Aan welke eisen moet een goede voetensteun voldoen?

22 juli 2019

Na het bijstellen van de werkplekken bleek een aantal medewerkers een voetensteun nodig te hebben. Welke eisen gelden dan?

Het is niet de bedoeling dat uw medewerkers met bungelende benen achter hun bureau zitten. Als uw medewerkers een goed ingestelde stoel hebben en dan niet meer met de voeten bij de grond kunnen komen, kan een voetensteun nodig zijn om een goede zithouding te bereiken. Er zijn heel veel soorten voetensteunen in de handel in allerlei prijsklassen. Zo’n steun hoeft niet duur te zijn. Let in ieder geval op de volgende zaken.

Gemakkelijk aanpassen

Een voetensteun moet minimaal 45 cm breed en 35 cm diep zijn. Het vlak waar de voeten op steunen moet ruw zijn, zodat de voeten niet wegglijden. De hoogte van dit steunvlak is instelbaar en ligt aan de voorzijde tussen 5 en 11 cm. De hellingshoek ligt tussen 5 en 15° of is anders instelbaar. Hiermee voldoet een voetensteun aan DIN 4556 (Büromöbel Fußstützen für den Büroarbeitsplatz). Als uw organisatie flexplekken aanbiedt, moet elke nieuwe gebruiker de voetensteun gemakkelijk kunnen aanpassen.

Verkeerde zithouding

Waar rugklachten vroeger ontstonden door zwaar tilwerk, is tegenwoordig beeldschermwerk vaak de schuldige. Een verkeerde zithouding zorgt voor klachten aan de nek, schouders, armen en rug. Als manager in bijvoorbeeld een kantooromgeving moet u dan ook preventief beleid voeren tegen fysieke arbeidsbelasting.