Hoe stel je de autostoel als werkplek het beste in?

24 juli 2019

Wij hebben veel werknemers in dienst die voor het werk regelmatig op pad zijn in de auto. Hoe kunnen zij hun autostoel het beste instellen?

Zijn uw werknemers voor hun werk onderweg in een personenauto, dan geldt deze auto als werkplek. Deze personenauto’s moeten vanuit de arboregelgeving een geschikte werkplek zijn. Uw werknemers kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen als ze te lang in dezelfde houding zitten, of ze nu op een autostoel of een bureaustoel zitten. Het is daarom belangrijk dat uw werknemers ondersteund en ontspannen in de auto zitten en voldoende bewegingsvrijheid hebben. Een goede autostoel is hierbij onontbeerlijk.

Stoel optimaal aanpassen

Zo’n stoel kunnen uw werknemers – net als een bureaustoel – optimaal aanpassen aan hun lichaam. Hierbij moeten ze in ieder geval letten op het volgende:

  • Zithoogte: de bovenbenen moeten evenwijdig zijn aan de zitting en de voeten moeten goed bij de pedalen kunnen. Verder moet de stoel hoog genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de bestuurder het beste zicht heeft op de weg.
  • Lengte: het is belangrijk dat de stoel op zo’n manier naar achteren staat, dat de armen en benen in een licht gebogen positie staan. De voeten moeten hierbij de pedalen in de achterste stand raken. Zorg ervoor dat er bij de knielholtes een vrije ruimte is.
  • Rugleuning: kantel de rugleuning een beetje naar achteren, in een hoek tot maximaal 25 graden.
  • Hoofdsteun: probeer de bovenkant van de hoofdsteun gelijk te trekken met de bovenkant van het hoofd.

Spiegels afstellen

De juiste zithouding hangt samen met de afstelling van de spiegels. Bij een gewone, ontspannen hoofdpositie moeten uw werknemers goed zicht hebben via de buitenspiegels. Bij goed zicht kan de chauffeur aan de binnenkant van de buitenspiegels de zijkant van de auto een klein beetje (ongeveer één cm) zien.