Moeten we betalen voor muziek op de werkvloer?

22 juli 2019

In onze kantoortuin luisteren we graag naar muziek via Spotify. Moeten wij betalen voor de rechten om naar muziek te mogen luisteren op de werkvloer?

Wanneer er muziek te horen is op de werkvloer vanuit een centrale bron, maakt de werkgever de muziek ‘openbaar’ voor alle aanwezigen. Voor dat soort distributie is nog niet betaald aan de artiest. Dat geldt bijvoorbeeld ook als iemand op de werkvloer een cd van zichzelf opzet, waar hij de rechten al wel voor heeft afgedragen in de vorm van een betaling. Dat geldt echter alleen voor eigen gebruik. 

Licentie aanvragen

Dit kunt u regelen door een licentie aan te vragen bij rechtenorganisatie Buma/ Stemra. Voor deze organisatie maakt het eigenlijk niet uit wat de bron is van de muziek die op de werkvloer klinkt. Als u nummers in het openbaar wilt laten horen, zult u een licentie moeten hebben. Buma/Stemra krijgt elke maand een overzicht met alle gestreamde muziek van Spotify, en keert op basis daarvan een bedrag uit aan de rechthebbenden die de organisatie vertegenwoordigt. In principe werkt het dus hetzelfde als bij de radio op de werkvloer, maar met Spotify zit er wel een addertje onder het gras. In de gebruikersvoorwaarden van de muziekdienst staat namelijk dat het ‘uitvoeren voor of tonen aan het publiek, uitzenden, of beschikbaar maken aan het publiek van om het even welk deel van de Spotify-service of de inhoud’ niet is toegestaan. Kortom: de service mag alleen in huiselijke kring gebruikt worden. Als medewerkers via de eigen pc luisteren met ‘oortjes’ is dat waarschijnlijk wel ok.