Zijn er voorschriften voor het instellen van een autostoel?

24 juli 2019

Onze medewerkers zitten veel op de weg voor klantbezoek. Hoe kunnen ze de autostoelen van hun personenauto’s het beste instellen?

Zijn uw medewerkers voor hun werk onderweg in een personenauto, dan geldt deze auto als werkplek. Deze personenauto’s moeten vanuit de arboregelgeving een geschikte werkplek zijn. Uw medewerkers kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen als ze te lang in dezelfde houding zitten, of ze nu op een autostoel of een bureaustoel zitten. Daarom is het belangrijk dat uw werknemers ondersteund en ontspannen in de auto zitten en voldoende bewegingsvrijheid hebben. Een goede autostoel is hierbij onontbeerlijk.

Aanpassen

Zo’n stoel kunnen uw medewerkers – net als een bureaustoel – optimaal aanpassen aan hun lichaam. Hierbij moeten ze in ieder geval letten op het volgende:

  • Zithoogte: de bovenbenen moeten evenwijdig zijn aan de zitting en de voeten moeten goed bij de pedalen kunnen. Tegelijkertijd moet de stoel hoog genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de bestuurder het beste zicht heeft op de weg.
  • Lengte: het is belangrijk dat de stoel op zo’n manier naar achteren staat, dat de armen en benen in een licht gebogen positie staan. De voeten moeten hierbij de pedalen in de achterste stand raken. Zorg ervoor dat bij de knieholtes een vrije ruimte is.
  • Rugleuning: kantel de rugleuning een beetje naar achteren, in een hoek tot maximaal 25 graden.
  • Hoofdsteun: probeer de bovenkant van de hoofdsteun gelijk te trekken met de bovenkant van het hoofd.

Spiegels

De juiste zithouding hangt samen met de afstelling van de spiegels. Bij een gewone, ontspannen hoofdpositie moeten uw medewerkers goed zicht hebben via de buitenspiegels. Bij goed zicht kan de chauffeur aan de binnenkant van de buitenspiegels de zijkant van de auto een klein beetje (ongeveer 1 cm) zien.