OR weer bijeen voor overleg of scholing

De versoepeling van de coronamaatregelen biedt ook de ondernemingsraad (OR) weer meer opties voor vergaderen en scholing. Ondernemingsraden kunnen dus wat betreft de overlegvergaderingen, onderling beraad en OR-scholing de draad langzaam weer oppakken zoals ze gewend waren, als dit vanuit huis niet mogelijk is.

22 mei 2020 | Door redactie

Premier Rutte maakte eerder deze week een verdere versoepeling van de coronamaatregelen bekend. De exitstrategie maakt meer persoonlijk contact mogelijk, al blijven de bestaande voorwaarden, zoals afstand houden en een goede hygiëne (zie onder), onverminderd van kracht. Zolang de OR zich aan de voorwaarden houdt, zijn er binnenkort meer opties om fysiek samen te komen voor zowel onderling overleg als voor een overlegvergadering met de bestuurder of externe deskundigen als overleg op afstand niet mogelijk is of echt niet volstaat. Tot 1 september geldt het advies om zo veel mogelijk thuis te werken. 

OR denkt met bestuurder mee over nieuwe arbeidsomstandigheden

Had de OR dit jaar scholing op het programma staan, dan is het de moeite waard om bij de aanbieder te informeren of, wanneer en hoe de scholing weer van start gaat. Het OR-werk gaat tijdens de coronacrisis immers gewoon door. Zo zijn veel bestuurders druk in de weer om de werkplekken zo in te richten dat ze voldoen aan de voorwaarden en terugkeer van werknemers weer mogelijk is. Op dat soort wijzigingen van de arbeidsomstandigheden heeft de OR instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d van de Wet op de ondernemingsraden), net als op aanpassingen in de RI&E.

Versoepeling alleen mogelijk als de situatie niet verslechtert

De versoepeling van de coronamaatregelen houdt onder andere in dat per 1 juni terrassen, theaters, restaurants, cafés, concertzalen en musea weer open mogen. Het is dan weer toegestaan om met maximaal 30 personen bij elkaar te komen (exclusief personeel) in publiek toegankelijke gebouwen. Is overleg op kantoor geen optie, dan zijn dit dus mogelijk geschikte locaties voor een vergadering. Per 1 juli zijn bijeenkomsten met maximaal 100 personen toegestaan. Daarbij blijven de volgende maatregelen onverminderd van kracht:

  • zo veel mogelijk thuis werken;
  • thuis blijven bij verkoudheid;
  • thuis blijven als huisgenoot koorts heeft of benauwd is;
  • altijd 1,5 meter afstand houden;
  • geen handen schudden;
  • handen vaak grondig wassen met zeep;
  • niezen en hoesten in elleboog.

Voorwaarde is wel dat het coronavirus onder controle blijft. Neemt het aantal besmettingen of ziekenhuisopnames weer toe, dan gaan er weer strengere regels gelden.

Bijlagen bij dit bericht