Alleen solliciteren met een videosollicitatie

11 september 2015 | Door redactie

Voor veel vacatures kunnen werkgevers kiezen uit een groot aanbod van kandidaten. Dan moet je iets doen om het selectieproces wat makkelijker te maken. Want waarom nog al die sollicitatiebrieven lezen als een filmpje een veel betere indruk geeft?

Wie de luxe heeft om te kiezen uit honderden sollicitaties op een vacature, heeft er ook veel werk aan. U moet immers alle reacties behandelen, cv’s bekijken en brieven lezen.  Daar gaat best wat tijd in zitten. En dan heeft u de gesprekken nog niet eens gevoerd. Dat kan vast sneller, zo dacht Novotel. Voor de werving van personeel voor de nieuwe vestiging op Amsterdan Schiphol Airport geeft het bedrijf aan geen sollicitatiebrieven te willen ontvangen. In plaats daarvan worden kandidaten opgeroepen een video sollicitatie in te sturen. Dat kan via een speciale app die het bedrijf daarvoor inzet.

Video voor open en spontane kandidaten

Via de recruitment-app StartMonday moeten kandidaten een videosollicitatie van 15 seconden insturen. Daaruit moet blijken wat hun motivatie is. Dit soort apps om videosollicitaties af te handelen kunnen vooral een uitkomst zijn bij vacatures voor functies in de entertainment en hospitality-branche. Daar zijn creativiteit, gastvrijheid en presentatie immers heel belangrijk. Maar ook voor commerciële functies kan het een uitkomst zijn. Novotol hoopt hierdoor snel te kunnen zien of kandidaten open en spontaan zijn. Wie deze eigenschappen niet bezit, is waarschijnlijk ook niet in staat zichzelf in 15 seconden te presenteren. De wervingscampagne wordt afgesloten met een ‘casting-day’ waarop kandidaten mogen langskomen.