Een betere match met een slimme vacaturetekst

9 september 2015 | Door redactie

Met wat kleine aanpassingen in uw personeelsadvertenties vindt u veel geschiktere kandidaten. Hoe? Door u te verplaatsen in het perspectief van de werknemer en u af te vragen wat hij belangrijk vindt. Ontwikkelmogelijkheden bijvoorbeeld!

Een klassieke vacaturetekst is een opsomming van functie-eisen en benadrukt vooral wat de werkgever van een kandidaat verlangt: een academische graad, specifieke vaardigheden of beslist géén negen-tot-vijfmentaliteit enzovoorts. De kans dat u een goede kandidaat vindt, is echter groter als u in uw personeelsadvertenties kunt uitleggen wat ú werkzoekenden te bieden heeft.

In vacature inspelen op behoeften van werkzoekenden

Dat is het resultaat van een onderzoek naar sollicitatiegedrag (pdf) van de universiteit van Vermont. Schrijf dus niet: ‘We zoeken mensen die zich continu willen ontwikkelen’, maar: ‘Bij ons krijg je de kans om aan verschillende projecten mee te werken, waardoor je aan uiteenlopende competenties werkt’. Voor het onderzoek werden bestaande personeelsadvertenties omgeschreven. Bij de vacatureteksten die nadrukkelijk inspeelden op de behoeften van werkzoekenden ontving men drie maal zo veel relevante kandidaten als bij vacatureteksten die vooral de functie-eisen benadrukten.

Beloftes aan werkzoekenden moet u kunnen nakomen

Wees u er dus van bewust dat u vacatureteksten zodanig kunt formuleren dat de kwaliteit van de reacties beter is en u meer geschikte kandidaten vindt. Wat moet u zich voorstellen bij aansluiten bij de behoeften van de kandidaat? Dat kunnen zijn: ontwikkelmogelijkheden, autonomie of betrokkenheid bij strategische beslissingen. Nog belangrijker is het volgens de onderzoekers dat u deze mogelijkheden werkelijk kunt bieden.