Financiële sector en ICT bieden in 2023 de beste banen

13 februari 2023 | Door redactie

Assistent-accountants, business analisten en financieel controllers die op zoek gaan naar een nieuwe baan kunnen hoge ogen gooien in 2023. Deze drie functies staan namelijk alle drie in de top 10 beste banen in Nederland. De rangschikking is gemaakt door de vacaturesite Indeed.

Indeed onderzocht miljoenen banen op aanbod, salaris en flexibiliteit en kwam met een top 10 van beste banen voor 2023. Daarbij werd uitgegaan van de groei van het aandeel vacatures van 2019 tot en met 2022 en een salarisminimum boven het mediaan salaris in Nederland (€ 38.400 per jaar). Ook moest minimaal 10% van de vacatures de mogelijkheid van ‘werken op afstand’ in de vacaturetekst hebben staan.

Investering en digitalisering

De top 10 bevat veel vacatures in de financiële sector, met assistent-accountant als aanvoerder van de lijst, business analist op de tweede plek en financieel controller op de vierde plek. Een mogelijke verklaring voor de populariteit van financiële functies is dat in economisch zware tijden het voor organisaties nog belangrijker wordt om financieel de zaken op orde te hebben, de juiste investeringen te doen en de beste koers te bepalen. Financials kunnen daar een belangrijke bijdrage in leveren. Ook functies in de ICT-sector zijn goed vertegenwoordigd in de top 10. Dat heeft veel te maken met de toenemende digitalisering. Steeds meer organisaties opereren online en het belang van gegevensopslag en cybersecurity bij veel organisaties neemt steeds meer toe.

Top 10 banen

De top 10 van beste banen in Nederland volgens vacaturesite Indeed is als volgt:

  1. Assistent-accountant
  2. Business analist
  3. Product owner
  4. Financieel controller
  5. Program manager
  6. Operations manager
  7. Cloud engineer
  8. Data engineer
  9. Back-end developer
  10. Senior software engineer.