Liever selecteren op basis van IQ-test dan cv

10 augustus 2015 | Door redactie

Wilt u een nieuwe baan, zorg dan dat u voldoende vaardig bent in het maken van allerlei tests. Tenminste als u kans wilt maken om te werken bij een van de grote financiële dienstverleners van ons land. Die kijkt straks niet meer naar uw cv, maar wel naar de uitslag van uw IQ-test.

Is het beter om werknemers te selecteren op basis van wat ze hebben gedaan of op basis van wat ze kunnen? In de praktijk zijn natuurlijk beide belangrijk. Werkgevers zoeken vooral naar de beste en meest betrouwbare manier om talent te vinden. Een mismatch kost immers tijd en geld. Werkgever Ernst & Young kondigde aan dat in de toekomst niet langer het cv leidend is, maar de uitslag van diverse tests die potentiële werknemers moeten afleggen. Het bedrijf hoopt zo talent op te sporen dat anders niet boven komt drijven. Door alleen nog maar te gaan selecteren op basis van intelligentietests en vaardighedenassessments hebben ook kandidaten zonder het ideale cv kans om op te vallen.

Opleiding geen garantie voor succes

Selecteren op basis van intelligentietests en vaardighedenassessments heeft als voordeel dat kandidaten met talent maar zonder de juiste papieren, evenveel kans maken als kandidaten die wel gerichte opleidingen hebben gedaan en afgerond. Het ontbreken van diploma’s of titels mag geen belemmering zijn om een functie te bekleden. Uit onderzoek dat de organisatie onder eigen medewerkers deed, zou blijken dat succes tijdens de studie geen garantie is voor het succesvol uitoefenen van een functie bij het bedrijf. Wie geen diploma heeft kan door middel van het afleggen van allerlei testen toch aantonen talenten te hebben.