Meer vrouwelijke managers door kunstmatige intelligentie

Door kunstmatige intelligentie (KI) in te zetten tijdens sollicitatieprocedures, is 50% van de managers bij Unilever tegenwoordig vrouw. Met KI wordt niet meer gekeken naar wat een kandidaat heeft gedaan of wie hij kent, maar naar wat hij kan.

12 maart 2020 | Door redactie

Met een 50/50-verdeling is het vrouwenquotum in het middenkader van de multinational gehaald. Unilever was daar al 20 jaar mee bezig. Opvallend is dat computers dat bewerkstelligd hebben. Kandidaten voor managersfuncties moesten videogames spelen. Daar waren algoritmes aan gekoppeld die niet naar naam, opleiding, geslacht, netwerk of leeftijd kijken. Leidinggevenden van vlees en bloed doen dat onbewust wel. Door de zogenoemde ‘unconscious bias’ neemt een man bijvoorbeeld liever een man aan en een Amsterdammer liever een stadsgenoot. Want we kiezen liever iemand die op ons lijkt.

Vrouwen die de was doen

Andere methoden die Unilever gebruikt voor het aannemen van meer vrouwelijke leiders, zijn het bijhouden van het aantal benoemingen en topmanagers erop aanspreken als het aandeel vrouwen onder de helft ligt. Ook probeert de Nederlands-Britse multinational het archaïsche rollenpatroon te ontkrachten door in reclames niet alleen de vrouw de was te laten doen, luiers te laten verschonen of wetenschappers als mannen in witte jassen af te beelden.

Veel vrouwelijke managers in HR, communicatie en marketing

Het percentage leidinggevende vrouwen bij Unilever lag 10 jaar geleden nog op 38%. Wereldwijd is dat nu de helft. Bij Unilever in Nederland is zelfs 52% van de managers vrouw. Dat grotere aandeel vrouwen bevindt zich in ons land met name op de afdelingen HR, Communicatie en Marketing. De afdelingen Finance en IT blijven nog achter.
Wereldwijd bestaat de afdeling Finance wel voor de helft uit vrouwelijke managers en ook andere ‘typische mannenafdelingen’ maakten een inhaalslag: Enterprise en Technology met 47% en Supply Chain met 40%. De top van Unilever Benelux doet het ook heel goed: daar zijn maar liefst 7 van de 12 leden vrouw.