Meeste kans op werk met deze beroepen

10 november 2022 | Door redactie

Tijd voor een andere baan? Of actief op zoek? In deze beroepen is kans op een nieuwe baan het grootst.

UWV heeft het overzicht van kansrijke beroepen aangevuld. De lijst is uitgebreid van ruim 240 naar 270 beroepen. Nieuwe beroepen in het overzicht zijn onder andere: medisch secretaresse, politieagent, treinmachinist, orthopedagoog, buschauffeur lijndienst, directiesecretaresse en managementassistent.

Specifieke kennis en vaardigheden nodig

Het gaat hier om beroepen waar veel vraag naar is en die goede kansen bieden op werk. Het vernieuwde overzicht kan helpen bij het vinden van ander werk of nadenken over scholing. Vaak is een korte of lange opleiding nodig. Soms is het behalen van een certificaat voldoende. De meeste beroepen vragen specifieke kennis en vaardigheden op middelbaar niveau. Dat geldt voor beroepen als verzorgende individuele gezondheidszorg, monteur in de industrie en installatiebranche, (pedagogisch) medewerker kinderopvang, woonbegeleider gehandicaptenzorg, handhaver openbare ruimte (BOA) en vrachtwagenchauffeur. Op hoger en ondersteunend niveau is er veel vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen, leerkrachten basisonderwijs en docenten talen of exacte vakken, programmeurs en securityspecialisten ICT, inkopers en HR-adviseurs. Op de lijst staan ook beroepen waar bijna geen instroomeisen voor zijn en wel veel vraag naar is: verkeersregelaars, medewerkers in de bouw, assemblagemedewerkers, verkoopmedewerkers tankstation en heftruckchauffeur.

Beroepen met weinig kans op werk

Door het personeelstekort (artikel) in bijna alle branches is er nauwelijks nog sprake van ‘kansarme beroepen’. Toch zijn er nog beroepen die maar een kleine kans op werk bieden en waarin de concurrentie onder werkzoekenden hoog is. Het gaat hier om beroepen zoals activiteitenbegeleider, dierenverzorger, instellingskok en uitvaart- en mortuariummedewerker. De baankansen van sommige beroepen kunnen door inflatie, hoge energieprijzen en eventuele toekomstige lockdowns door een corona-uitbraak afnemen. Het overzicht van UWV geeft deze beroepen ook aan. De vorige lockdowns hebben laten zien dat vooral horecamedewerkers in de bediening en keukenpersoneel, verkoopmedewerkers in winkels, standbouwers en zweminstructeurs geen werk meer hadden.