Niet elke vrouw wil minder gaan werken

11 september 2017 | Door redactie

Er zijn belangrijke verschillen tussen hoe mannen en vrouwen carrièrebeslissingen nemen. Vooroordelen daarover kunnen ertoe leiden dat talentvolle vrouwen minder snel worden aangetrokken en behouden voor de organisatie. Want wil elke vrouw op een gegeven moment wel minder gaan werken vanwege haar thuissituatie?

Rotterdam School of Management (RSM) heeft in samenwerking met de Stichting Topvrouwen Nederland en Career Openers onderzoek gedaan naar vrouwen in de top van de Nederlandse arbeidsmarkt en hun carrièrebeslissingen. De inzichten uit dat onderzoek kunnen van belang zijn voor het werving-en selectiebeleid van uw organisatie. De belangrijkste drie inzichten uit het onderzoek zijn:

  • Topvrouwen nemen carrièrebeslissingen op basis van de mogelijkheden tot zelfontwikkeling binnen de organisatie.
  • Voor carrièresucces speelt de werk-privébalans geen rol.
  • Gedurende hun carrière verandert de focus van topvrouwen richting coachend leiderschap. 

Wees bewust van vooroordelen

Bij het vervullen van vacatures (tool) is het van belang dat managers zich bewust zijn van bepaalde vooroordelen die heersen over vrouwen. Dat bewustzijn kan voorkomen dat ze in de valkuil trappen talentvolle werkneemsters om ongefundeerde redenen mis te lopen. Het Britse adviesbureau She’s Back presenteerde een aantal denkbeelden die schadelijk kunnen zijn voor de organisatie als een manager die meeneemt in zijn besluiten:

  • Als een werkneemster terugkomt van verlof, wil ze alleen parttime werken.
  • Pas als haar kinderen oud genoeg zijn, wil een werkneemster weer fulltime werken.
  • Als een werkneemster tijdelijk niet heeft gewerkt, zijn haar vaardigheden, ambities en zelfvertrouwen afgenomen.  
  • Een werkneemster heeft haar baan niet echt nodig, omdat haar man een goede baan heeft.

Als een manager zich laat leiden door deze vooroordelen en daardoor bijvoorbeeld voor een bepaalde functie liever een man kiest, snijdt hij zichzelf mogelijk in de vingers. 

In de septemberuitgave van MT Rendement, die 12 september 2017 bij abonnees op de mat valt, is uitgebreid te lezen wat de inzichten uit het onderzoek van RSM voor de dagelijkse praktijk binnen de organisatie betekenen en hoe managers topvrouwen aan hun organisatie kunnen binden. 

Bijlagen bij dit bericht

Doeltreffend personeelsbeleid voeren
E-learning | VideoCollege 15 minuten